Годишњица битке на Иљеву: Сећање на Див јунаке

У организацији удружења „Српски ратни ветерани“, „Чувари баштине“ и „Три стуба“ код споменика Бели крст у Башаиду обележена је годишњица битке на Иљеву која се водила 1848. године на простору између Меленаца и Башаида страдало 198 Срба.

-Како би сачували сећање на овај дан сваке године окупљамо се да одамо почаст јунацима. Како би ученици наставили да негују културу сећања ученицима седмог и осмог разреда школе у Башаиду одржали смо предавање о значају ове битке за село – рекао је Милинко Арсенов.

Овом приликом служен је парастос погинулим Див јунацима и венце су положили представници локалне самоуправе и месне заједнице. Догађају је присуствовао председник Скупштине града Младен Богдан.

-Див јунаци, браниоци српске Војводине, одупрли су се знатно јачем непријатељу и дали своје животе за српску част. Знали су зашто се боре и кога бране своје домове, породице, децу. Њихови идеали остварени су када је дошло до присаједињења са Краљевином Србијом. Оставили су нам да чувамо српство и наше јединство – додао је Богдан.

Организован је и пригодан програм у ком су учествовали ђаци ОШ „1. октобар“ и вокал Миша Близанац.

 

А.Ђ.

 

(ВИДЕО) Предата листа Коалиције „Александар Вучић- Кикинда сутра”

Изборна листа кандидата за одборнике коалиције окупљене око Српске напредне странке „Александар Вучић- Кикинда сутра”...

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

Don`t copy text!