Udruženje „Vreteno“ iz Iđoša organizovalo je prvi „Festival čikova“ kom se odazvalo desetak udruženja. Na ovom događaju, koje je deo obeležavanja Dana sela, a u pripremi slane varijante ovog jela pobedile su članice građanskog udruženja „Suvača“, druge su bile članice udruženja „Pirot Tulipan“ i treće mesto zauzela je Smiljana Gecić iz Iđoša. U kategoriji slatkih najbolje čikove pripremila je Milena Jovanov iz Iđoša, druga je bila takođe Iđošanka Olgica Nikolin i treće mesto pripalo je udruženju „Dora“ iz Kikinde.
-Na ideju smo došli jer su čikovi tradicionalno jelo ovog dela Banata. Ne postoji kuća u kojima ih žene ne kuvaju. Razne su varijante tako da postoje slatki i slani čikovi i ideja da se organizuje festival rado je prihvaćena. Nadamo se da će ovaj festival trajati dugo – saznajemo od Brankice Mikalački, predsednice udruženja „Vreteno“.
Čikovi se rado prave, a još rađe jedu. Cilj je i da se očuva ovo jelo od zaborava, a učesnice su pravile i slatke i slane.
-Čikovi se pripremaju od krompira, brašna, jaja. Najpre se krompir skuva i pošto se ohladi izgnječi se, doda se so, jaje i zamesi se sa brašnom. Testo treba da bude meko i od njega se prave veći valjušci koji se seku na sitnije parčiće koje se protrlja sa rukama da bi se dobio valjušak. Kuva se u vreloj vodi i posebno se pravi zaprška od crnog luka, masti i aleve paprike u koju se čikovi uvaljaju. Postoje i slatki čikovi koji se uvaljaju u mleveni mak, orahe, rogač i slično – otkrila je naša sagovornica.
Ekipe su došle iz Ostojićeva, Kikinde, Srpske Crnje i Iđoša.
A.Đ.