27 септембра, 2023

Друге „Кикиндске тамбурашке свечаности“ – „Занатски“ свира најбоље

Пехар за најбољи тамбурашки оркестар других “Кикиндских тамбурашких свечаности” припао је ансамблу „Занатски“ из Новог Сада. За најбољег солисту, којем је уручен гран-при Фестивала, проглашен  је Марко Коловић, такође из ансамбла “Занатски”. Специјална награда отишла је у руке малом примашу из Новог Кнежевца, Жељку Станкову.

Друге тамбурашке свечаности одржане су у недељу, у Народном позоришту, у организацији Културног центра. Манифестацију је отворио и награде уручио градоначелник Никола Лукач. Догађају је присуствовала и Валентина Мицковцки, чланица Градског већа за културу и образовање.

Оцењивачки жири чинили су: др и др ум. Агота Виткаи Кучера, професорка на Академији уметности у Новом Саду, проф. Смиљана Jанчић, диригенткиња Градског тамбурашког оркестра „Бранко Радичевић“ из Руме, и Зоран Бугарски Брица и Бранимир Јовановић, чланови Великог тамбурашког оркестра РТВ-а.

Огњен Недељков из победничког оркестра открио нам је зашто ће им ово такмичење остати у најлепшем сећању.

– Први пут наступамо у пуном саставу и добили смо прву награду. Окупили смо се почетком године и, како смо сви млади, ово нам је прави подстрек. Одмалена свирамо и волимо тамбурашку музику – казао је Недељков.

И освајачу гран-прија је први пут да је најбољи.

– Прво такмичење, други заједнички наступ, и већ смо награђени. Пресрећни смо сви, а посебно ја. Да није оваквог оркестра, ни ја не бих био најбољи појединац – истакао је Марко Коловић.

Другопласирани су били чланови ансамбла “Алдомаш” из Новог Сада, а трећи новокнежевачки оркестар “Лале”. Никола Лукач, градоначелник, рекао је да су “Кикиндске тамбурашке свечаности” важне јер чувају тамбурицу, инструмент по коме је наш град препознат.

– Поносан сам на идеју да се организује оваква манифестација. Тамбурица је изузетан и наш традиционалан инструмент. Имали смо прилику да чујемо одличне оркестре, а пред победницима је светла будућност – напоменуо је Лукач.

Ниједна свечаност не може да се замисли без тамбурашке музике у Кикинди и Банату, а тамбура је главни инструмент, напоменуо је Марко Марковљев, директор Културног центра Кикинда.

– Прошле  године увидели смо да овакав фестивал има публику у Кикинди. Имали смо четири такмичарска ансамбла: из Новог Кнежевца, Новог Бечеја и два из Новог Сада. Ове године, поред Града Кикинде, подржао нас је и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама – рекао је Марковљев.

По завршетку такмичарског, у ревијалном делу наступили су Милан Прунић Дума, Агота Виткаи Кучера и Данијела Јовановић. Циљ је да се манифестација развија, да има више учесника и да траје дуже од једног дана, речено је на „Кикиндским тамбурашким свечаностима“.

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

(ВИДЕО) Свечано у Руском Селу: Откривању споменика Арсенију III Чарнојевићу присуствовао и министар Селаковић

https://youtu.be/MlYvG-bjOyM?si=sbwb-0JjjaELrL5M У порти храма Успенија Пресвете Богородице у Руском Селу, уприличено је откривање и освећење...

не, не , не!!!!!!