До 31. октобра пријаве за студентске стипендије Министарства просвете

Пријаве студената за стипендије и кредите почеле су данас и трајаће до 31. октобра, а како је рекао помоћник министра просвете за високо образовање Александaр Јовић по конкурсу Министарства у просеку око 8.000 студената годишње оствари право на стипендију и око 6.000 студената оствари право на студентски кредит, док око 1.000 студената оствари право на престижну стипендију за изузетно надарене студенте.

„Пријава за студентске стипендије и кредите траје до 31. октобра. Након високошколске установе припремиће прелиминарне листе на основу упутстава које су добиле и доставити надлежној служби за студентске стипендије и кредите“, рекао је Јовић за Танјуг.

Према његовим речима ове као и претходних говина додељују се стипендије за редовне студенте високошколских установа чији је оснивач Србија, стипендије надареним студентима на основим, мастер и докторским студијама и стипендије за недостајућа занимања у просвети, а то су пре свега у областима математике, информатике, физике и језика.

„Ми смо прошле године увећали износ за редовне стипендије, оне сада износе 13.000 динара, поред тога пре пар година смо дуплирали износ за стипендије за надарене студенте које износе 24.000 динара, а ове године смо увећали износ за стипендије за недостајућа занимања у просвети и сада износи 19.800 месечно“, рекао је Јовић.

Он је додао да по правилу у јануару почиње исплата, када се исплаћују две рате за октобар и новембар.

„Пријаве се подносе високошколским установама, а на нашем сајту се преузима конкурсна документација. Министарство просвете додељује стипендије редовним студентима државних високошколских установа који нису у радном односу, а који у положили све испите из претходних година студија и постигли просечну оцену најмање 9,00“, рекао је Јовић.

Када се ради о стипендијама изузетно надареним студентима државних факултета оне се додељују од треће године студија, односно са остварених 120 ЕСП бодова. и њу могу да добију студенти који су положили све испите из претходних година студија, први пут уписали студије првог, другог или трећег степена и који су одмах након средње школе уписали високошколску установу, а који током студирања остваре просечну оцену најмање 9,00.

„Право да се пријаве на Конкурс за стипендије за недостајућа занимања у просвети имају студенти државних високошколских установа, који су у текућој школској години уписани први пут у другу или трећу годину студија првог степена на студијским програмима области математике, физике, информатике, српског, енглеског и немачког језика. Услов је и да кандидати нису губили ниједну годину током студија, да су положили све испите из претходних година студија и постигли просечну оцену најмање 7,50“, рекао је Јовић.

(ВИДЕО) Посета министра културе Николe Селаковића: Значајна средства за „Теру“ и Музеј

Министар културе Никола Селаковић у оквиру посете Кикинди потписао је уговоре о конкурсном финансирању са...

(ВИДЕО) Кикинда може да рачуна на подршку Покрајине, истакла председница Владе Војводине Маја Гојковић приликом посете нашем граду

Почела је изградња атмосферске канализације у оквиру пројекта „Слив Моравска” коју заједнички финансирају Покрајинска влада...

Don`t copy text!