Динко Грухоњић добија 330.000 динара по тексту од страних фондација

Динко Грухоњић, новинар, уредник и професор на Филозофском факултету у Новом Саду, постао је синоним за екстремни аутошовинизам. Последњих дана посебно су актуелне његове отровне изјаве према српском народу и држави.

Нажалост, ово није први пут, али јесте један од најгнуснијих напада до сада. Грухоњић користећи позицију професора утиче и на образовање и могуће формирање критичког мишљења будућих генерација новинара, а својим токсичним ставовима утиче на младе из позиције ауторитета.

Његова гротескна изјава о задовољству због тога што дели име са ноторним усташким злочинцем Динком Шакићем само је врх леденог брега његовог аутошовинизма.

Оно што треба напоменути је да је овај профеосор ангажован и на другим пројектима из области медија, где поред додатних финансија које добија од страних фондација, пише и дистрибуира текстове чији циљ је блаћење и унижавање државе Србије.

Динко Грухоњић је оснивач и дугогодишњи председник НДНВ – Независног друштва новинара Војводине (од 2006. до 2014. године), које контролише бројне портале, и медијске куће (Аутономија инфо, Voice) у северној српској покрајини.

Са којим цифрама барата Грухоњић види се на примеру финансијске донације од стране НЕД-а (National Endowment for democracy) када је за сајт Аутономија инфо, уочи председничких избора 2012. године, добио 242.000 долара за 80 текстова – прецизније нешто мало више од 330.000 динара по тексту!

Грухоњићев НДНВ је исте године добио и 250.000 долара од Рокфелерове фондације, 180.000 евра од Европске комисије и више десетина хиљада евра од других страних фондова.

Све до 2016. године Динко Грухоњић је председавао Комисијом Министарства културе Србије за финансијску подршку медијским пројектима. Као председник те комисије, доделио је сам себи (тј. Независном друштву новинара Војводине – НДНВ) само у једној години (2015.) милион динара. Те 2015. године од канцеларије ЕУ у Београду НДНВ је добио 130.000 евра донације.

Током прошле године, само од Рокфелер фондације НДНВ је добио 120.000 долара, 2021. године 100.000 долара, а 2019. године 180.000 долара.

Током прошле године његов сајт аутономија.инфо објављује, између осталог, и серију чланака „посвећених руској и кинеској пропаганди у Србији”, а затим и публикацију у којој су сви ти чланци сабрани – у оквиру пројекта Analysis of Russian and Chinese Political, Economic and Cultural Propaganda in Serbia and the Region: Trends and Consequences. Није назначено колико је коштала ова компилација текстова и ко ју је платио. Ако није финансирана од стране спољашњих донатора, што би по Кодексу новинара морало да се назначи, може се претпоставити да је НДНВ сам осмислио и за своје потребе написао дате текстове и публикацију.

И поред свега наведеног, да поседује и контролише део медија у Војводини, који се између осталог финансирају и из страних донација, да је годинама председавао државном комисијом за доделу средстава медијима, да има слободне руке да обликује умове будућих новинара на државном факултету као професор, Динко Грухоњић даје себи за право, уживајући у слободи говора, да спинује тренутну ситуацију и оптужује државу и друге медије да га нападају.

(„Војводина уживо“)

(ВИДЕО) Кикинда може да рачуна на подршку Покрајине, истакла председница Владе Војводине Маја Гојковић приликом посете нашем граду

Почела је изградња атмосферске канализације у оквиру пројекта „Слив Моравска” коју заједнички финансирају Покрајинска влада...

(ВИДЕО) Матурантским плесом средњошколци послали најлепшу слику из Кикинде

Уз звуке из Штраусове опере „Слепи миш” кадрил на тргу испред Градске куће матуранти средњих...

(ВИДЕО) Кикиндски малишани учествовали у Кросу РТС-а

Малишани из кикиндских вртића учествовали су на 34. кросу РТС-а „Кроз Србију“. У дворишту Гимназије „Душан Васиљев“...

Don`t copy text!