Данас се прославља Васкрс, празник над празницима

Православни верници данас славе Ускрс, празник који Српска православна црква назива празником над празницима. То је најрадоснији хришћански празник који обележава Христово васкрснуће три дана након његове смрти на Голготи.  Својим васкрсењем Исус је људима, како се верује, отворио пут у вечни живот.

Васкрс је дан радости и дружења међу људима, а посебну драж му дају офарбана и шарана јаја, као и други обичаји који се простиру код нас. На дан Христовог васкрсења са свих звоника православних храмова дуго звоне сва звона и најављују долазак великог празника. Породице са децом одлазе на васкршњу службу да би се након тога међусобно поздрављали речима „Христос васкрсе“ и „Ваистину васкрсе“.

За Ускрс су, такође, везани лепи обичаји у нашем народу. Домаћин, по повратку из цркве, први узима једно фарбано јаје, а за њим сви укућани. Затим следи једна врста такмичења чије је јаје јаче. На Васкрс се прво једе кувано васкршње јаје, а онда остало јело.

Домаћица рано буди укућане да се умију водом. Рано се одлази у цркву, на јутрење и Васкршњу литургију, са собом се носе јаја, један део подели се по цркви, а други после богослужења комшијама, пријатељима, рођацима, пред црквом. Ако гост дође у кућу, прво се дарива фарбаним јајетом, па се онда послужује осталим јелима.

 

(ВИДЕО) Предата листа Коалиције „Александар Вучић- Кикинда сутра”

Изборна листа кандидата за одборнике коалиције окупљене око Српске напредне странке „Александар Вучић- Кикинда сутра”...

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

Don`t copy text!