Данас је Велики четвртак, свако доброчинство се бележи, а греси опраштају

По календару Српске православне цркве данас је Велики четвртак. Обележава се у знак сећања на Тајну вечеру када је Исус са ученицима, на Тајној вечери, поделио хлеб и вино као симбол свог тела и крви, и на тај начин установио Свету тајну причешћа. Потом је син Божији опрао ноге својим апостолима учећи их тако, сопственим примером, како треба да служе једни другима.

На овај дан установљена је и Света тајна причешћа. На вечерњем Богослужењу чита се дванаест Јеванђеља о страдању Господа Исуса Христа. У спомен на Тајну вечеру, ово је једини дан када је током Велике недеље дозвољено уље и вино. На овај дан обележава се и сећање на чудесну молитву у Гетсиманском врту на обронццима Маслинове горе, где се, знајући за сва страдања која му предстоје, син Божији молио Оцу.

На Велики четвртак, до краја вечери стигао је Јуда и предао Христоса војницима. Зато се од данас до Ускрса у црквама не чују звона, симбол радости, већ се богослужења најављују тепалима. Те ноћи када су Христа одвели, чак је и Петар поклекао и три пута га се до зоре одрекао.

Данас се ваља причестити, јер, верује се, и највећим грешницима на Велики четвртак све се опрашта, а свако доброчинство према сиромашнима бележи се на небу.

На Велики четвртак, у појединим крајевима, већ почиње фарбање ускршњих јаја. Међу ускршњим празницима, црвеним словом у календару обележени су Велики петак, Васкрс, Васкрсни понедељак и Васкрсни уторак.

(ВИДЕО) Кикиндски малишани учествовали у Кросу РТС-а

Малишани из кикиндских вртића учествовали су на 34. кросу РТС-а „Кроз Србију“. У дворишту Гимназије „Душан Васиљев“...

(ВИДЕО) Предата листа Коалиције „Александар Вучић- Кикинда сутра”

Изборна листа кандидата за одборнике коалиције окупљене око Српске напредне странке „Александар Вучић- Кикинда сутра”...

Don`t copy text!