Данас је Летњи Свети Никола, слава Града

Православни верници обележавају данас празник посвећен преносу моштију Светог Николе из Мире у Бари, где и данас почивају. Иако календарски не припада лету, овај дан се у народу назива и “летњи” Свети Никола.

Хришћани верују да је Свети Никола чудотворац и да се многа чуда дешава од његових моштију из којих избија свето миро, којим се лече болесници. Овај светитељ је спасавао насукане и изгубљене бродове, па се сматра заштитником морепловаца.

Верује се да, својим моћима, Свети Никола помаже сваком ко му се обрати за помоћ у болести, немоћи и у душевној патњи. Уз помоћ његове молитве слепима се враћа вид, хроми проходају, а глувима се враћа чуло слуха. Према предању из наших крајева, управо је Свети Никола повратио вид слепом српском краљу Стефану Дечанском.

Током векова постао је један од најомиљенијих светаца и за њега се везују многи обичаји. Данас не ваља прати веш, чистити кућу и радити било какве кућне послове.

У неким крајевима одржао се и обичај даривања деце на овај празник јер је Свети Никола и њихов заштитник. Зимски Свети Никола који се обележава 19. децембра, једна је од најчешћих слава код Срба.

Данашњи празник је и слава града Кикинде. Празновање траје три дана и започело је синоћ, поклон представом грађанима, „Књига о Милутину“. Данас ће, после литургије у Храму Светог Оца Николе, од 10.30, градом проћи свечана литија. У 13 сати, у свечаној сали Градске куће биће уприличено обредно резање славског колача, а затим и проглашење најбољег славског колача по конкурсу Туристичке организације.

Од 14 до 20 сати на Тргу ће, на Мајском базару, своје производе понудити локални произвођачи, а од 20 сати, на бини испред Градске куће, наступиће Дејан Петровић и његов „Биг бенд оркестар“. Програми се завршавају сутра, у четвртак, концертом браће Теофиловић, од 19 сати, у Народном позоришту.

С. В. О.

Don`t copy text!