Božićni vašar doneo duh starih vremena

Božićni vašar organizovan je ispred Rimokatoličke crkve Svetog Franje Asiškog u centru Grada. Na tezgama su se mogli naći novogodišnji ukrasi, ikebane, ručni radovi, korpice, kape, šalovi i sve u znaku Božića i Nove godine. Već po tradiciji za sve sladokusce tu je bio i tradicionalni kurtoš kolač, kao i langoš koji su pripremale članice KUD-a „Eđšeg“.

-Želeli smo da ponudimo sugrađanima naše tradicionalno jelo. Langoš podjednako vole i stari i mladi i među mađarskim življem ovo je jedna od omiljenih poslastica. Recept je jednostavan potrebni su voda, so, brašno, kvasac i malo ulja, a ono što je važno je da se testo dobro izradi kako bi naraslo i bilo ukusno – saznajemo od Irene Kiš, članice „Eđšega“.

Marija Demeši na vašaru je prodavala med porodice Dražić koji proizvodi njena sestra Klara. U ponudi je bio bagremov med iz Požarevca gde su pčele bile na ispaši, lipov med sa Fruške Gore i suncokretov med iz Aradca.

-Med je kvalitetan jer dolazi iz ekološki čistih sredina, a o njegovim blagodetima ne treba puno pričati. Za Božić se kod nas prave medenjaci i kada su od pravog meda nema lepših kolača. Poslednju adventsku sveću upalićemo na Badnji dan, 24. decembra, a nakon toga slavimo Božić. U našoj crkvi imali smo i interesantno predavanje jer je najvažnija duhovna priprema za najradosniji praznik – otkrila nam je Marija Demeši.

U ponudi su bili žito i orasi koje je pripremila sugrađanka Vesna Markovljev.

-I za katolički i za pravoslavni Božić tradicija je da se zasadi žito koje, pošto nikne, povežemo sa crvenom mašnom. Ja sam napravila korpice u kojima je zasađeno žito za sve one domaćice koje nisu stigle to da urade. Žito sam posejala za Mikulaš i da bi uspelo potrebno ga je zalivati i negovati – saznajemo od Vesne Markovljev.

Sa paljenjem treće adventske sveće počinju i pripreme za Badnji dan i Božić otkrile su nam naše sagovornice.

-Na Badnji dan se posti, a na trpezi su jabuke, orasi, suve šljive, postan pasulj i nasuvo sa makom. Dočekujemo i korinđaše koji nam požele srećne praznike i koje darujemo. Za Božić se okupi porodica i ja pripremam supu, patku ili gusku  i lepe kolače uz obavezne štrudlice sa makom  i orasima – otkrila nam je Irena Kiš.

Pripreme za Božić Marija Demeši je već započela.

-Praviću štrudle sa makom i orasima i medenjake. Svi ovi kolači imaju svoje značenje. Mak ima puno zrna i to je želja da nam naredna godina bude berićetna, orah treba da nam donese zdravlje, a med je tu da nam naredna godina bude slatka. Sa radošću dočekujem i korinđaše koji nagoveštavaju Isusovo rođenje i nekada davno išli su od kuće do kuće u kojima su izveli predstavu o rođenju Hrista. Badnji dan obeležavamo u porodičnom krugu, a na sam Božić odlazi se da se čestita praznik i to sa medenom rakijom – rekla je Marija Demeši.

Poseban ugođaj Božićnom vašaru dala je jelka koja je izazvala pažnju sugrađana.

 

TVOJ BRZI INFO: Novo na Kikindskom portalu (Video)

Pogledajte pregled nedeljnih dešavanja u Kikindi- TVOJ BRZI INFO sa Aleksandrom Stankić. Pratite nas na...

(VIDEO) Bačkogradištani pobednici „3h3 fudbal finala Srbije”

Sastav iz Bačkog Gradišta pobednik je „3x3 fudbal finala Srbije” koje je danas održano u...

Don`t copy text!