Бесповратна средства за енергетску ефикасност добило 160 домаћинстава

Грађани којима су одобрена средства на конкурсу за енергетску ефикасност  у Градској кући потписали су уговоре. Имали су могућност да конкуришу за девет различитих мера, које заједно субвенционишу локална самоуправа и Министарство рударства и енергетике. Драган Радновић, пензионер из Кикинде средства је добио за куповину гасног котла и инсталицију за даљинско грејање.

-Укупна инвестиција је 190.000 динара и пуно нам значи ова мера. У кући од 200 метара квадратних живи нас шесторо и сада ће нам зими бити знатно лакше да се угрејемо. За грејање сам користио чврсто гориво и струју, а сада ћемо моћи да постигнемо и уштеду. Током зиме ложио сам око 12 кубика дрва  – сазнајемо од Радновића.

Средства  за замену столарије припала су и суграђанки Иренка Бјелић.

-У стану ће нам бити топлије и самим тим и боље. Живим у центру града и грејем се на даљинско грејање. Нови прозори и врата помоћи ће нам да уштедимо. Хвала Градској управи што нам помаже јер са нашим пензијама супруг и ја не би могли да исфинансирамо ову инвестицију. За радове треба издвојити 71.000 динара – додала је Иренка Бјелић.

Како је истакао Никола Југин, енергетски менаџер  из године у годину све је већа заинтересованост суграђана за овај конкурс на који је пристигло укупно 180 пријава од којих ће 160 бити суфинансирано са 20 милиона динара.

-Локална самоуправа је самоиницијативо повећала поменута средства за 800.000 динара како би сви грађани, који су конкурисали и испуњавали услове, добили новац. Највише суграђана и ове године определило се за замену спољне столарије и уградњу и набавку котла на гас и цевне мреже односно радијатора и пратеће опреме за централно грејање, као и за изолацију  – сазнајемо од Југина.

Уговори су потписани са заменицом градоначелника Дијаном Јакшић Киурски која је, обраћајући се окупљенима, истакла да се трећу годину заредом додељују бесповратна средства за енергетску санацију домаћинстава.

-Град је препознао важност овог програма и сваке године повећавамо средства која се опредељују за ову меру. На овај начин подржавамо опредељење државе да енергетски и привредни развој води у правцу такозване зелене агенде односно да следимо пут зелене енергетске трансфoрмације. Све више ћемо бити упућени на коришћење обновљивих извора енергија – прецизирала је Дијана Јакшић Киурски.

За појединачне мере субвенција је 50 одсто укупних средстава, а новина су пакети мера. Свега један захтев био је за пакет мера који је обухватио замену столарије, изолацију куће и набавку котла на гас, радијаторе и пратећу опрему за централно грејање.

 

 

(ВИДЕО) Кикиндски малишани учествовали у Кросу РТС-а

Малишани из кикиндских вртића учествовали су на 34. кросу РТС-а „Кроз Србију“. У дворишту Гимназије „Душан Васиљев“...

(ВИДЕО) Предата листа Коалиције „Александар Вучић- Кикинда сутра”

Изборна листа кандидата за одборнике коалиције окупљене око Српске напредне странке „Александар Вучић- Кикинда сутра”...

Don`t copy text!