Бесплатне анализе земљишта за пољопривреднике: Пријављивање у Пољопривредној стручној служби

Пољопривредна стручна служба „Кикинда“ позива пољопривредне произвођаче да се пријаве за бесплатну агрохемијску анализу земљишта коју ће ове године са девет милиона динара финансирати Министарство пољопривреде преко Управе за земљиште. Како је истакао директор ПСС Младен Ђуран ове године биће анализирано око 3.000 узорака на територији Кикинде и Новог Кнежевца.

-Једно пољопривредно газдинство има право на четири бесплатна узорка односно препоруке за то које  минерално ђубриво треба користити. Анализе земљишта биће видљиве у еАграру, а очекивања су и да буду услов за добијање субвенција и подстицаја, тако да апелујем на пољопривреднике да искористе могућност да се оне ураде бесплатно – рекао је Младен Ђуран.

Са анализама ће се ући и у наредну годину с обзиром на то да је број узорака велик. Приликом пријављивања неопходно је да произвођач зна број парцеле са које се узоркује земљиште. Поред регистрованих, анализе ће се радити и код нерегистрованих пољопривредних газдинстава, појаснио је саветодавац Александар Пап.

-Када добијемо број парцеле, ми излазимо на терен и узоркујемо земљу. Агрохемијску анализу  најбоље је урадити у ово доба године, по скидању озимих култура са њива. Неопходно је да се усев скине са њиве како би добили прави пресек стања колико је ђубрива потребно у наредне четири године, за који дајемо препоруку. Након бербе кукуруза и жетве сунцокрета радиће се анализе и на овим земљиштима – додао је Пап.

Раде се испитивања пе ха вредност земљишта, садржај карбоната и макроелемената фосфора, азота, калијума, као и садржај хумуса.

-Могуће је и спајање парцела тачније уколико се једна њива састоји од више катастарских парцела неопходно је исписати све бројеве. Уколико је обрадиво земљиште веће од пет хектара могућа је и збирна анализа. Врло је важно да пољопривредници обрате пажњу на тачност података које дају јер су сви они проверљиви. Захтев за анализу земљишта може да поднесе  само особа на коју се води парцела – напомиње Александар Пап.

Анализа плодности земљишта пољопривредним произвођачима помаже да имају боље и квалитетније приносе. Земљиште на територији града углавном има вишак калијума, фосфор је у дефициту, а стање азота је променљиво. Са годинама хумус опада тако да се препоручује заоравање жетвених остатака и ђубрење стајњаком.

Пријављивање за поменуту анализу могуће је у просторијама Пољопривредне стручне службе, у канцеларијама месних заједница и путем мејла.

А.Ђ.

Добијена опрема

У оквиру пројекта Министарства пољопривреде кикиндска служба добила је и опрему.

-Добили смо посебан софтвер повезан са еАграром, тако да ће Управа за земљиште моћи да прати који усеви, али и производња је актуелна произвођачима. Правилник о доброј пољопривредној пракси, али и Закон предвиђа да се најмање једном у пет година  раде агрохемијске анализе – напоменуо је Ђуран.

 

 

Don`t copy text!