Đakonije u Iđošu, one gastronomske, ali i rukotvorine, sve po sačuvanim receptima iz usmenog predanja starijih, pre sedam godina prvi put su predstavljene u ovom mestu zahvaljujuću Udruženju žena „Vreteno“. I ove godine, u subotu, kuvao se pileći paprikaš, pravili su se starinski kolači i bili su izloženi najlepši obredni vezeni peškiri, na srpskom i na mađarskom jeziku.
Manifestacija „Iđoške đakonije“ bila je međunarodnog karaktera jer je privukla takmičare iz Novog Sada, Padeja, Ostojićeva, Bečeja, Titela, Bačkog Petrovca, Malog Iđoša, Beograda, Feketića i iz Mađarske, njih više od stotinu.
– Nadmetali su se članovi udruženja ali i srednjoškolci, a u bogatom programu za goste koji su stigli sa svih strana, nastupile su sve generacije – od mališana iz iđoškog vrtića i škole, do članova folklora i hora KUD „Sunčana jesen“ Gradskog udruženja penzionera iz Kikinde i Aktiva žena PUPS-a iz Novog Sada – kaže predsednica Udruženja „Vreteno, Brankica Mikalački.
Na kraju dana, prema odluci žirija, najbolji paprikaš napravio je Mile Bojić iz Bečeja, dok su kuvari iz Ekonomsko-trgovinske škole zauzeli drugo mesto.
Nagrada za najbolje kolače ostala je u Iđošu, Olgici Tatomir, a za najlepši peškir manifestacije proglašen je onaj koji je izvezla Anka Lozanov iz Titela. U kategoriji starih, očuvanih peškira, prvo mesto zauzela je Marija Koviljac iz Beograda, dok je za najlepši peškir sa mađarskim vezom napravila Marta Major iz Malog Iđoša.
Članice „Vretena“ pokazale su se kao dobre domaćice, pa je čuvenih iđoških krofni bilo u izobilju. Pored toga, priređen je i etno-bazar, ali i radionica u kojoj su najmlađi učili da prave stare kolače – gurabije.
Sudeći po angažmanu i entuzijazmu organizatora i učesnika manifestacije, iđoških đakonija biće još dugo godina, a stari običaji, najbolji recepti i tradicija, neće biti zaboravljeni.