10 децембра, 2023

Баштина региона на светковини у Иђошу

Ђаконије у Иђошу, оне гастрономске, али и рукотворине, све по сачуваним рецептима из усменог предања старијих, пре седам година први пут су представљене у овом месту захваљујућу Удружењу жена „Вретено“. И ове године, у суботу, кувао се пилећи паприкаш, правили су се старински колачи и били су изложени најлепши обредни везени пешкири, на српском и на мађарском језику.

Манифестација „Иђошке ђаконије“ била је међународног карактера јер је привукла такмичаре из Новог Сада, Падеја, Остојићева, Бечеја, Титела, Бачког Петровца, Малог Иђоша, Београда, Фекетића и из Мађарске, њих више од стотину.

– Надметали су се чланови удружења али и средњошколци, а у богатом програму за госте који су стигли са свих страна, наступиле су све генерације – од малишана из иђошког вртића и школе, до чланова фолклора и хора КУД „Сунчана јесен“ Градског удружења пензионера из Кикинде и Актива жена ПУПС-а из Новог Сада – каже председница Удружења „Вретено, Бранкица Микалачки.

На крају дана, према одлуци жирија, најбољи паприкаш направио је Миле Бојић из Бечеја, док су кувари из Економско-трговинске школе заузели друго место.

Награда за најбоље колаче остала је у Иђошу, Олгици Татомир, а за најлепши пешкир манифестације проглашен је онај који је извезла Анка Лозанов из Титела. У категорији старих, очуваних пешкира, прво место заузела је Марија Ковиљац из Београда, док је за најлепши пешкир са мађарским везом направила Марта Мајор из Малог Иђоша.

Чланице „Вретена“ покaзале су се као добре домаћице, па је чувених иђошких крофни било у изобиљу. Поред тога, приређен је и етно-базар, али и радионица у којој су најмлађи учили да праве старе колаче – гурабије.

Судећи по ангажману и ентузијазму организатора и учесника манифестације, иђошких ђаконија биће још дуго година, а стари обичаји, најбољи рецепти и традиција, неће бити заборављени.

не, не , не!!!!!!