3 октобра, 2023

Бадњи дан по грегоријанском календару

Римокатоличка црква и све хришћанске цркве које време рачунају по грегоријанском календару прослављају данас Бадњи дан и Бадње вече.

Грађани католичке вероисповести, у сусрет сутрашњем Божићу, широм Србије присуствоваће вечерас мисама поноћкама чиме почиње обележавање најрадоснијег празника.

На Бадње вече уз посну трпезу дочекују се коринђаши који уз веселе песмице домаћинима пожеле срећан Божић и родну годину, а домаћини их награде слаткишима и воћем. За вечеру сваки члан породице добије по кришку јабуке како би био здрав током године.

Традиционална трпеза за Бадње вече садржи рибу, мед, јабуке, пасуљ и орахе.

Након што се испрате коринђаши и заврши вечера породице одлазе на поноћну мису. Обичај да се у црквама поставе јасле, са фигурама које дочаравају сиромашне услове стаје у којој је Христ рођен.

Сутра, на сам дан Божића. поново се окупља породица и прославља најрадоснији хришћански празник.
Божић по грегоријанском календару прослављају и протестанске и англиканске цркве, као и неке православне које су прихватиле ново рачунање времена.

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

не, не , не!!!!!!