Александрине укусне ђаконије од кикиндске лудаје

Бројне благодети „банатске краљице” дала је природа, док вредној суграђанки Александри Бутер, креативности и идеја не мањка.  Својим оригиналним и маштовитим рецептурама прави бројне укусне ђаконије искључиво од кикиндске лудаје- од салате, преко сока, кечапа и компота до ратлука, соса, мафина. И то није све.

-Хтела сам да пробам, да направим експеримент- шта све може од бундеве и какве укусе могу да добијем. То је једна од најздравијих биљака са нашег поднебља. Јако је добар антиоксиданс, између осталог корисна и за дијабетичаре. Одлична је за имунитет, обилује витаминима Б и Д, а при термичкој обради не губи корисна својства. Идеална биљка, када би људи били свесни, више би је конзумирали. Моја муштерије су многи који не воле бундеву јер су навикли на укус бундеваре или чорбе, мада и чорба, потаж може изврстан да се направи. – прича за Кикиндски портал Александра.

У ову гастрономску авантуру упустила се пре прошлогодишњих Дана лудаје. Убрзо је своје производе успешно представила на Сајму пољопривреде у Београду. Локалпатриотски, све што прави је искључиво од кикиндске лудаје.

-Нисам произвођач бундеве, али увек купујем једну исту врсту бундеве од једног добављача. Ми смо сви заједно у удружењу „Кикиндска лудаја”, то је постало бренд. Ја се трудим да максимално искористим наше ресурсе, са нашег поднебља.

Још једна предност ових домаћих производа је то што не садрже вештачке адитиве.

-Ту је салата од бундеве, компот, сок- са шећером и без шећера, пекмез од бундеве. Потом еликсир од бундеве –то је сок од мешавине бундеве, цвекле, јабуке, наранџе, лимуна и меда и одличан је за имунитет- каже Александра.

Као додатак јелима, ту је кечап од бундеве, а за љубитеље слатких укуса- ратлук, колачи, мафини,  куглофи- све од бундеве, па кекси с бундевом у разним комбинацијама: са лешником, кокосом.

Специјалитет на који је посебно поносна је пикантни ловачки сос, ароматична комбинација карамелизованог љубичастог лука и бундеве. Посебну арому, открива нам, дају свежи зачини- три врсте босиљка, матичњак и оригано уз додатак сушеног ловоровог листа.

-Може да се конзумира као намаз на хлебу, као вегански или вегетаријански производ, а фантастично иде уз тесто, рибу или печено месо, на пример ребарца- препоручује.

Све ове ђаконије од кикиндске лудаје, Александра и њен супруг објединили су под брендом „Sweet Buter Land”. Многи од њених специјалитета послуже као „јестиви сувенири” јер их посетиоци нашег града радо понесу кућама као аутентичан производ из  престонице бундеве.

 

 

 

(ВИДЕО) ТВОЈ БРЗИ ИНФО- Кратко, јасно, суботом

Преглед најважнијих дешавања у протеклих седам дана- ТВОЈ БРЗИ ИНФО.   Прикажи ову објаву у...

(ВИДЕО) У Мокрину обележена храмовна и сеоска слава

У највећем селу на територији града данас су имали два повода за славље. Мокринчани су...

(ВИДЕО) НЕКИ НОВИ КЛИНЦИ: Заиграјмо у „Гуслама”

Неки нови клинци је едукативан серијал који афирмише креативне потенцијале деце и квалитетно провођење слободног...

Don`t copy text!