Спортисти и рекреативци свих узраста указали на значај физичке активности

Обележавање Међународног дана физичке активности прерасло је у манифестацију са неколико стотина учесника који су овог поподнева одлучили да промовишу здрав начин живота, здраве навике, пре свега физичку активност. На Старом језеру са суграђанима, малим и великим, били су и представници Града – градоначелник Никола Лукач и члан Градског већа за спорт и омладину, Драган Пецарски.

– Туристичка организација успела је да окупи велики број институција, удружења и клубова како бисмо обележили овај важан дан. Овде су и стари и млади и много ми је драго што заједно уживамо и промовишемо праве вредности у овој оази у срцу града – рекао је градоначелник.

Сваке године се све више институција придружује овој манифестацији која се одржава ради промоције здравих навика, а ове године их је највише до сада, закључила је Јасмина Миланков, в. д. директорица Туристичке организације.

Носиоци организације и овога пута били су и Завод за јавно здравље и  Дом здравља, који су и покренули иницијативу за промоцију здравог живота у дану када се то чини у читавом свету од 2002. године.

– Прва шетња у Кикинди била је 2019. године – каже Оливера Вучковић-Попов, главна сестра Патронажне службе Дома здравља. – Почели смо са двадесетак ученика и суграђана и шетњом – два круга у Великом парку, и то се годинама омасовило. Мислим да смо данас постигли леп склоп, ту су сви, од деце и трудница до суграђана у позним годинама.

Др Бранислав Хачко, шеф Одсека за промоцију здравља у ЗЗЈЗ подсетио је на мото манифестације који је ове године „Прихвати изазов, кретањем до здравља“.

– Свако од нас има два лекара, то су лева и десна нога јер је физичка активност важна – указао је др Хачко. – Желим да пошаљем поруку људима који су у шестој деценији. То су године у којима сматрамо да све можемо као пре 30 година, али није тако – наши зглобови, хрскавице, мишићи нису исти, само је мозак остао непромењен. Зато је изазов за све нас да дефинишемо физичку активност која нам прија, а то је шетња 30 минута дневно, до презнојавања. Сваки корак јача здравствени потенцијал и здравље.

Манифестацији здравља данас су се прикључили и: Црвени крст, АДЗНМ „Гусле“, Удружење пензионера, основне школе „Свети Сава“ и „Вук Караџић“, Јога удружење „Сунце“, Спортска школица „Растимо заједно“, удружења „Спорт за све“ и „Здравље на длану“, Школа родитељства, Одбојкашки клуб „КИ 0230“ и Спортски центар „Језеро“ који је организовао Дан отворених врата, а леп дан искористили су и многобројни суграђани који су породично учествовали у активностима.

Спортска секција КУД „Сунчана јесен“ Удружења пензионера која броји 25 чланова донела је своју реквизиту

– Такмичимо се у пикаду, бацању плочица и карика, обарању чуњева помоћу висеће кугле, шутирању на гол са десет метара и позивам пензионере да се још више активирају. Потребно је само да могу да дођу до Дома пензионера, после је све лако – рекла је Ибоја Бугарски.

Јована Адамовић на Језеру је данас била са Јога удружењем „Сунце“.

– Веома је важно бавити се физичком активношћу, треба само пронаћи одговарајућу. Овде смо да то подржимо – поручује Јована.

Активна у овом, али и другим удружењима је и Ружица Ћурчин.

– Највећа је грешка не кретати се јер је физичка активност чисто здравље. Ја сам увек у покрету, прелазим и по 6,7 километара дневно. Почела сам са брзим ходањем, сада и возим бицикл, идем на часове јоге и на фолклор – поручује Ружица.

Више стотина учесника показало је данас да није потребно много да бисмо се физички активирали и да за то град има веома добру и разнолику понуду.

ТВОЈ БРЗИ ИНФО: Ново на Кикиндском порталу (Видео)

Погледајте преглед недељних дешавања у Кикинди- ТВОЈ БРЗИ ИНФО са Александром Станкић. Пратите нас на...

(ВИДЕО) Бачкоградиштани победници „3х3 фудбал финала Србије”

Састав из Бачког Градишта победник је „3x3 фудбал финала Србије” које је данас одржано у...

(ВИДЕО) На 1.200 квадрата салон „Форма идеале“ у Кикинди: Прва три дана попусти за купце

  У Кикинди је отворен салон намештаја „Форма идеале“ на адреси Милоша Великог 54. Прва...

Don`t copy text!