Đaci sa lovcima u akciji brojanja zečeva

Učenici petog i šestog razreda danas su pomogli lovcima u brojanju zečeva na području Fazanerije „Mlaka“. Bila je to prilika da provedu dan u prirodi i nauče više o živom svetu u okolini svog grada.

Pozivu iz Lovačkog udruženja “Kikinda” odazvao se Sekretarijat za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj Grada. Prva škola koja se uključila u ovu akciju je OŠ „Jovan Popović“.

– Na naše oduševljenje, odazvao se veliki broj dece, njih oko 40. Uvek podržavamo aktivnosti u prirodi i smatramo da dan u prirodi znači više od časa u klupama – rekla je direktorica Jelena Krvopić.

Skup je bio kod Motela „Lovac“. Iako je bilo rano jutro, deca su bila raspoložena za upoznavanje sa lovačkim aktivnostima.

– Lepo mi je to što ćemo polovinu dana uživati u prelepoj prirodi – rekla je Eleonora Krnić, učenica petog razreda.

Njena drugarica, Vanja Đomparin, takođe iz petog razreda, kaže da jako voli prirodu i da nikada nije prisustvovala nečemu sličnom.

– Želim da uživam u prirodi i da naučim nešto o njoj od lovaca – objasnila je Vanja.

Najmlađi učesnik koji je poranio zbog današnje akcije je šestogodišnji Uroš Grujić.

– Odlučio sam da rano ustanem i da dođem i da brojim zeke – rekao nam je Uroš. –  I doći ću ponovo.

Domaćini, članovi Lovačkog udruženja, takođe su se okupili ovog jutra, raspoloženi da mališanima pokažu kako se čuva priroda i upravlja lovnim područjima, rekao nema je predsednik Mladen Banjac.

– Danas je redovno brojanje divljači na dva poteza – objasnio je Banjac. – Cilj nam je da edukujemo decu, da provedu dan u prirodi, da vide grad na drukčiji način. Ovo je naša redovna akcija kojom kontrolišemo populaciju divljači. Posle brojanja izrađuju se dokumenta na osnovu kojih se planira izlovljavanje. Prošle godine mogli smo da radimo tri izlovljavanja zeca, ali smo uradili samo dva. Oprezni smo jer mnogo toga utiče na smanjenje njihove populacije.

Banjac je dodao da lovci upravo završavaju brojanje srneće divljači na 28 hiljada hektara, što je površina kojom gazduju, a završili su i postavljanje  hiljadu sadnica na dužini od šest kilometara jer ih uništavaju nemarni poljoprivredni proizvođači prilikom ulaska i izlaska iz njiva. Udruženje ima 168 aktivnih lovaca, ali i problem jer nema novih, mladih članova.

– Ovakve aktivnosti sprovodimo radi zaštite prirode. Upoznajući lovna područja Kikinde, deca uče i kako se ona čuvaju jer divljač predstavlja prirodno bogatstvo – ocenila je sekretarka Sekretarijata, Miroslava Narančić.

Ona je najavila da će u Sekretarijatu nastaviti saradnju sa Lovačkim udruženjem i da će intenzivirali aktivnosti; planiraju se edukacije o zaštiti prirode, kinologiji i zabrani upotrebe oružja.

S. V. O.

Don`t copy text!