Ускоро други круг за закуп пољопривредног земљишта у јавној својини Града

Град Кикинда у марту расписује други круг јавног огласа за давање у закуп пољопривредног земљишта у јавној својини града прикупљањем писаних понуда. По окончању другог круга, крајем фебруара, од 30 понуђених парцела са исто толико хектара, закупљено је десет парцела са око 11 хектара, истакла је Мирослава Наранчић, секретарка Секретаријата за заштиту животне средине, пољопривреду и рурални развој.

-На располагању су површине у граду и селима које се налазе у  грађевинском рејону. Као травнате површине парцеле су намењене за кошење првенствено сточарима који су и највише заинтересвани за њихов закуп – напоменула је Мирослава Наранчић.

Земљиште је груписано у три категорије: обрадиво земљиште, парцеле за кошење траве односно пашњаци и трстици и необрадиво земљиште које такође може да се користи за кошење траве.

-На формирање почетних цена утицали су и износи који су важили за издавање  у закуп пољопривредног земљишта у државној својини. Тако се оне крећу од 6.592 динара до 43.760  динара по хектару, у зависности од саме локације. Закупац у посед улази 1. априла и површине може да користи до 31. децембра текуће године. Уколико се деси да за једну парцелу конкурише више закупаца са истом ценом у року од три дана понуђачи ће добити шансу да дају нову, већу, цену. Ко понуди највише том ће парцела бити издата – појаснила је наша саговорница.

Примера ради у граду су то површине у бившој Касарни, код хиподрума, у Сутјеској, а има их и поред путева, канала. На селима највише је парцела у Сајану, Мокрину, Банатском Великом Селу и Руском Селу, а има их и у Башаиду и Иђошу. Парцеле се издају у виђеном стању.

-На лицитацији могу да учествују физичка и правна лица која имају регистровано и активно пољопривредно газдинство. Приликом јављања на јавни оглас заинтересовани подносе понуде у затвореним ковертама са назнаком за који јавни оглас конкуришу. Понуде се подносе на писарници Услужног центра, а за све информације и обилазак локација потенцијални понуђачи могу се јавити у Секретаријату – закључила је Мирослава Наранчић.

Запослени у Секретаријату за заштиту животне средине, пољопривреду и рурални развој контролисаће закупце да ли правилно одржавају површине издате у закуп. У случају да се парцеле користе у друге сврхе уговор ће бити раскинут.

А.Ђ.

 

 

 

 

 

ТВОЈ БРЗИ ИНФО: Ново на Кикиндском порталу (Видео)

Погледајте преглед недељних дешавања у Кикинди- ТВОЈ БРЗИ ИНФО са Александром Станкић. Пратите нас на...

(ВИДЕО) Бачкоградиштани победници „3х3 фудбал финала Србије”

Састав из Бачког Градишта победник је „3x3 фудбал финала Србије” које је данас одржано у...

(ВИДЕО) На 1.200 квадрата салон „Форма идеале“ у Кикинди: Прва три дана попусти за купце

  У Кикинди је отворен салон намештаја „Форма идеале“ на адреси Милоша Великог 54. Прва...

Don`t copy text!