Обележен Дан цивилне заштите – да будемо спремни и да никада не затреба

Међународни дан цивилне заштите (ЦЗ), 1. март, обележен је данас у просторијама Округа састанком којем су присуствовати градоначелник Никола Лукач, начелник Севернобанатског управног округа Мирослав Дучић, начелник Полицијске управе Павле Рајков, начелник Одељења за ванредне ситуације Зоран Будиша и представници јединица Ватрогасне службе и Сектора цивилне заштите.

Зоран Будиша, начелник Одељења за ванредне ситуације у Кикинди подсетио је да је Цивилна заштита организовани одговор државе на ванредне ситуације које могу да се догоде на било ком делу њене територије. Чланови ЦЗ спроводе активности ради заштите грађана, имовине, материјалних и културних добара.

– Сведоци смо да се несреће могу догодити било када и било где. Припадници Цивилне заштите спремни су да спроводе евакуацију, збрињавање, заштиту од експлозивних остатака, спасавање на води и под водом, асанацију терена – истакао је Будиша. – Сектор за ванредне ситуације израђује националну стратегију – план заштите и спасавања и процену ризика, на основу којег се и образују јединице цивилне заштите.

Он је подсетио, такође, да постоје специјализоване јединице, које образује МУП, и јединице опште намене које су у надлежности локалне самоуправе.

Међународни дан Цивилне заштите честитао је градоначелник Никола Лукач.

– Спровођењем различитих активности и заједничких пројеката са МУП-ом, цивилним јединицама и добровољним ватрогасним друштвима повећавамо ниво спремности Цивилне заштите. Видели смо у претходним годинама колико нам је недостајало организовање и боља опремљеност ЦЗ и да свако од нас зна шта треба да ради. Јасна опредељеност Града јесте да учествује у унапређењу спремности овог сектора. И даље ћемо улагати средства из буџета и кроз пројекте на конкурсима на вишим нивоима власти опремати ЦЗ и оформити још јединица, како бисмо били спремни за све могуће изазове у будућности – рекао је Лукач.

У оквиру ЦЗ образована су два вода специјалних јединица за заштиту од пожара, један за пружање прве помоћи и једно одељење за спасавање на води и под водом. Градска јединица опште намене има 21 члана.

С. В. О.

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

(ВИДЕО) „Козара“ поново уговара производњу са пољопривредницима

https://youtu.be/fAQrpDR18Vg?si=lN7EuMEo1aC8tKm-   Пшеницу, иако је у солидном стању, потребно је заштитити, истакао је у подкасту...

(ВИДЕО) Посета високих званичника МУП-а: Кикинда обезбеђује заштиту својих грађана

Вршилац дужности помоћника министра унутрашњих послова Србије и начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић...

Don`t copy text!