Министарство одбране упутило позив за увођење у војну евиденцију

Грађани Србије, на основу Закона о одбрани имају право и дужност да извршавају војну, радну и материјалну обавезу и да учествују у цивилној заштити и обучавању за одбрану. Законом о војној, радној и материјалној обавези прописано је да војну обавезу у миру, ванредном или ратном стању имају сви грађани који се припремају и оспособљавају за војне дужности и друге задатке одбране.

Сви старији од 18 година у обавези су да буду уведени у војну евиденцију и да служе у резервном саставу, те тако Министарство одбране позива све мушкарце рођене 2006. године да испуне своју законску обавезу. Овој обавези подлежу и рођени од 1994. до 2005. године, који из било ког разлога нису уведени у војну евиденцију.

Увођење у војну евиденцију обавља се у надлежним Центрима Министарства одбране за локалну самоуправу или у општинским канцеларијама, а према месту пребивалишта. Рок је од 15. јануара до 29. фебруара. У Кикинди, Ади и Сенти се може обавити радним данима од 9 до 13 сати, у Кањижи и Новом Кнежевцу сваког уторка од 9 до 13, и у Чоку радним данима, осим уторка, такође од 9 до 13 часова.

Особа која се уводи у евиденцију треба да покаже личну карту, а уколико је не поседује, држављанство се доказује изводом из матичне књиге рођених или уверењем о држављанству, а у иностранству, важећом путном исправом. Особе које бораве ван земље дужне су да се, ради увођења у војну евиденцију, јаве најближем дипломатско-конзуларном представништву Србије. Уколико се неко не одазове овом позиву сноси одговорност у складу са законом.

ТВОЈ БРЗИ ИНФО: Ново на Кикиндском порталу (Видео)

Погледајте преглед недељних дешавања у Кикинди- ТВОЈ БРЗИ ИНФО са Александром Станкић. Пратите нас на...

(ВИДЕО) Бачкоградиштани победници „3х3 фудбал финала Србије”

Састав из Бачког Градишта победник је „3x3 фудбал финала Србије” које је данас одржано у...

(ВИДЕО) На 1.200 квадрата салон „Форма идеале“ у Кикинди: Прва три дана попусти за купце

  У Кикинди је отворен салон намештаја „Форма идеале“ на адреси Милоша Великог 54. Прва...

Don`t copy text!