Конкурс за енергетску ефикасност у четвртак, 12. октобра: Брзина пријављивања важна приликом одлучивања

Од четвртка, 12. октобра, суграђани могу да конкуришу за једну од девет мера енергетске ефикасности које ће субвенционисати локална самоуправа и Министарство рударства и енергетике. Како је истакао Никола Југин, енергетски менаџер за разлику од прошле године, ове је важно када се предаје захтев.

-Немамо бодовање и важно је када ће пријава бити поднета. Грађани треба што пре да предају потпуну документацију јер ће се она прегледати на дневном нивоу и по редоследу примљених пријава комисија одлази на терен и утврђује чињенично стање. Уколико је све у реду средства се одобравају одмах након тога. Нема листа као прошле године већ се новац одобрава сукцесивно, до утрошка средстава, тако да ћемо правити дневни пресек колико је новца преостало – појаснио је Југин.

Ове године издвојено је укупно 20 милиона динара за доделу бесповратних средстава, а новине су пакети мера које подразумевају да се више сродних мера примени у једном домаћинству.

-За појединачне мере субвенција је 50 одсто укупних средстава, за основни пакет је 55, за стандардни 60, а за напредни је до 65 процената. Примера ради основни пакет подразумева изолацију и замену столарије, стандардни подразумева наведено и замену грејног тела, док напредни подразумева изолацију, замену столарије, грејног тела и уградњу соларног колектора или панела. За сваку меру постоји максималан удео који се суфинансира по домаћинству тако је за замену столарије за куће максимална субвенција 160.000, а за станове 120.000 динара, за котолове на гас је 90.000 динара, соларне панеле 420.000, за изолацију куће је 250.000 колико је и за изолацију крова – навео је Југин.

За појединачне мере не треба пројектно техничка документација, док је за пакете мера то неопходно. Тако ће требати да се уради идејни пројекат, елаборат енергетске ефикасности и енергетски пасош за шта постоји пријављена фирма, као и за свих осталих девет мера.

-Грађани искључиво од фирми које су изабране на јавном позиву могу већ сада да узимају предмере и предрачуне радова и да прикупљају документацију. Новина је да је јавни конкурс за правна лица отворен читаве године, тако да ће се листа извођача радова ажурирати на сваких 15 дана – додао је наш саговорник.

Грађани су имали могућност да се о овом конкурсу распитају претходе две недеље у Услужном центру. Највећа заинтересованост је за замену столарије, грејних тела односно котла на гас, као и за изолацију зидова и кровних покривача и соларне панеле. Они који конкуришу за столарију могу сами да бирају шта ће им се наћи у предрачуну. Претходне две године, колико се спроводи овај конкурс, подржано је 150 суграђана, а ове се очекује више с обзиром на то да је буџет увећан два и по пута.

 

ТВОЈ БРЗИ ИНФО: Ново на Кикиндском порталу (Видео)

Погледајте преглед недељних дешавања у Кикинди- ТВОЈ БРЗИ ИНФО са Александром Станкић. Пратите нас на...

(ВИДЕО) Бачкоградиштани победници „3х3 фудбал финала Србије”

Састав из Бачког Градишта победник је „3x3 фудбал финала Србије” које је данас одржано у...

(ВИДЕО) На 1.200 квадрата салон „Форма идеале“ у Кикинди: Прва три дана попусти за купце

  У Кикинди је отворен салон намештаја „Форма идеале“ на адреси Милоша Великог 54. Прва...

Don`t copy text!