Обележена 175. годишњица Мајске скупштине

Свечаном академијом синоћ је у Покрајинској влади обележена 175. годишњица одржавања Мајске скупштине у Сремским Карловцима на којој је проглашено стварање Српске Војводине. Реч је о датуму који се обележава као један од два најзначајнија празника Срба у АП Војводини.

– Петнаести мај 1848. године који данас обележавамо, један је од датума који мењају ток историје и заувек остају уписани у повесници сваког народа. Сви такви датуми имају своју предисторију и у њима су обједињени вековни напори и усмереност низа генерација ка једном циљу – а наш народ имао је један циљ –  формирање Српске Војводине. Била је то круна вишевековне борбе за очување сопствене самобитности, слободе и равноправности са другим народима – изјавио је председник Покрајинске владе, Игор Мировић.

Данас не исказујемо поштовање и захвалност само патријарху Јосифу Рајачићу, генералу Ђорђу Стратимировићу, Јовану Суботићу и осталима који су били актери тог великог догађаја 15. маја 1848. године, него и свима онима који су, пре њих, били спремни да дају све за добробит и напредак свог народа. Такође, захвалност дугујемо и свима који су дошли касније и који су лучу Српске Војводине, упркос великим жртвама и огромним искушењима којима су били изложени, поносно носили и предано чували све до присаједињења матици Србији 1918. године:  Светозару Милетићу, Михајлу Полит-Десанчићу, Јовану Јовановићу Змају, Лази Костићу и Јаши Томићу, рекао је Мировић.

Како је навео, свечаности попут ове нису само прилика да се осврнемо на бурну и славну прошлост, него су, истовремено, и прилика да се критички осврнемо на време у којем живимо и да се упитамо да ли чувамо начела слободе, једнакости и равноправности за која су се борили и изборили наши славни преци.

– С пуним правом можемо рећи да Војводина данас јесте – а то ће и остати – место у којем, у међусобном складу, разумевању и уважавању, живе равноправни људи и равноправни српски народ и националне мањине. Војводина ће увек бити место у којем је сваки национални, културни или било који други идентитет једнако важан, једнако поштован и снажно негован, и у којем сваки од њих додаје своју нијансу лепоте њеном лицу и доприноси њеној препознатљивости. И лепоти лица и препознатљивости Републике Србије у целини – истакао је Мировић.

Он је, на Свечаној академији уручио покрајинска признања. У области науке, награда „Милутин Миланковић“ припала је редовном професору Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду и члану Српске академије наука и уметности, проф. др Слободану Б. Марковићу. Покрајинско признање у области уметности „Павле Јовановић“ припала је Галерији слика „Сава Шумановић“ у Шиду.

Свечаности су присуствовали министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Никола Селаковић, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, потпредседници Народне скупштине Републике Србије и Скупштине АП Војводине, изасланица председника Републике, Верица Лазић, потпредседници и чланови Владе Републике Србије, чланови Покрајинске владе, председник Матице српске, Драган Станић, представници цркава и верских заједница, војске, полиције и други.

ТВОЈ БРЗИ ИНФО: Ново на Кикиндском порталу (Видео)

Погледајте преглед недељних дешавања у Кикинди- ТВОЈ БРЗИ ИНФО са Александром Станкић. Пратите нас на...

(ВИДЕО) Бачкоградиштани победници „3х3 фудбал финала Србије”

Састав из Бачког Градишта победник је „3x3 фудбал финала Србије” које је данас одржано у...

(ВИДЕО) На 1.200 квадрата салон „Форма идеале“ у Кикинди: Прва три дана попусти за купце

  У Кикинди је отворен салон намештаја „Форма идеале“ на адреси Милоша Великог 54. Прва...

Don`t copy text!