У Галерији „Тера“ изложба о односу људи према животињама

Једна од многих прича у нестајању мотив је изложбе Немање Миленковића отворене у Галерији „Тера“. Млади уметник  каже да је изложба наставак истраживања о односу људи  према животињама у савременој пракси лова које је први пут приказано у априлу у Београду.

-Горње Подунавље, одакле потичем интересантно је због великог броја животињских врсти од којих су многе заштићене и под заштитом УНЕСКА. Велика је светска туристичка атракција која привлачи ловце. У мојој породици већина чланова су ловци хобисти и ја са потпуно другачијим етичким ставом, то промишљање било ми је занимљиво. Постављам питање да ли је експлоатација животиња заиста потребна на такав начин и  најсрећнији сам кад посетиоци са моје изложбе оду запитани и промишљајући о ономе што се констано дешава око њих – рекао је Миленковић.

Сликар по вокацији, користи све технике у свом раду. Основа му је цртеж и акварел, што се може видети на изложби  приказаној у четири сцене. Свака сцена има специфичан наратив који заједно дају увид у једну од многих прича о нестајању.

-Најважније је промислити о томе шта се догађа у данашњем свету. Да ли је нешто што је раније било нужно да бисмо имали храну данас потребно? Потребно је да се окренемо заштити и чувању, нарочито врста које свакодневно нестају – казао је 27-годишњи уметник из Новог Сада.

Немања Миленковић, запослен као аситетнт на Академији уметности у Новом Саду, додаје и да студентима указује на значај „Тере“, не само у Србији, већ у свету. Изложба је отворена до 22. новембра.

Don`t copy text!