27 септембра, 2023

Затварање ковид амбуланти и црвених зона: упутство за пацијенте

У примарној здравственој заштити, у амбулантама опште праксе, по упутствима из ресорног министарства и у складу са смањењем броја заражених од ковида, више не постоје црвене зоне. Ово се односи и на Дечији, односно Школски диспанзер, у којима је враћен режим рада од пре епидемије.

– Ковид амбуланта у дворишту Друге здравствене станице више не постоји – каже др Гордана Родић, заменица директора кикиндског Дома здравља. – Нашим интерним договором задржали смо је као амбуланту за респираторне инфекције у којима пацијентима, којима је то потребно, радимо антигенске тестове.

Ради се скраћено, до 16 сати, и више нема брзих тестова, па се на резултат чека 24 сата. Пацијенти са тегобама који би могли бити и симптоми ковида, „по инерцији“ одлазе у ову амбуланту, али уколико то и не учине, правило је да се јаве свом лекару који ће их, уколико постоји потреба, свакако упутити на тестирање, објашњава др Родић.

Како у Општој болници више не постоји црвена – ковид зона, пацијенти код којих се сумња на постојање овог вируса, сада имају посебне термине за вађење крви – после 10 сати, и за радиолошко снимање – од 16.30 до 18.30.

Реорганизација је, у складу са препорукама, спроведена на свим одељењима, сазнајемо од директорице Болнице, др Весне Томин.

– По стручно-методолошком упутству, и даље смо у обавези да тестирамо сваког пацијента који долази на болничко лечење, осим ако донесе негативан тест из примарне заштите – каже др Томин. – Иначе, резултат теста пацијенти чекају у соби за изолацију, коју има свако одељење. Ковид одељење постоји сада само као део Инфективног.

Директорица додаје да, на Пријемном одељењу, постоје део чекаонице за фебрилне пацијенте и фебрилна амбуланта. Такође, остала је обавеза ношења маски и за пацијенте и за лекаре.

У болници се, тренутно, од короне лечи један пацијент, а пре тога три седмице није било оболелих на стационарном лечењу, каже др Томин.

Завршени радови на згради Физијатрије, чека се опрема из иностранства

Како наводи др Томин, реконструкција болничке зграде у којој су били Физијатрија, Хематологија и Психијатрија, потпуно је завршена. Обављена је и јавна набавка за нову опрему, која се купује у иностранству. Зграда ће бити усељена када се нови апарати и монтирају.

Болничка зграда у току реновирања

У међувремену, реновирање болничких објеката се наставља. У току је пресељење одељења из зграде у којој је Педијатрија у велику зграду Болнице. До завршетка радова, Дечије одељење биће на Гинекологији, Онкологија се сели на Неурологију, а Палијативна нега – на ОРЛ Одељење.

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

(ВИДЕО) Свечано у Руском Селу: Откривању споменика Арсенију III Чарнојевићу присуствовао и министар Селаковић

https://youtu.be/MlYvG-bjOyM?si=sbwb-0JjjaELrL5M У порти храма Успенија Пресвете Богородице у Руском Селу, уприличено је откривање и освећење...

не, не , не!!!!!!