„За вечита времена“, књига о Богдану Дунђерском, представљена Кикинђанима

О заоставштини Богдана Дунђерског, популарног дворца Фантаст, Зоран Суботички написао је књигу „За вечита времена“ тестаментарно завештање Богдана Дунђерског која је представљена Кикинђанима у Културном центру.

-О тестаментима, заоставштини, идејама и шта је намерио да остави српском народу и народима Војводине и Србије, сви које занима ова тема могу прочитати у књизи.  Тестаменти Богдана Дунђерског су посебан културолошки и правни предложак, важни за судбину његове имовине и заоставштине. Историјске околности биле су такве да је његова заоставштина доживела необичну и чудну судбину – истакао је Суботички.

Своју имовину Богдан Дунђерски завештао је Матици српској да се стара о њој, а на корист српском народу из Војводине. Реч је о озбиљном човеку о којем су се приповедале приче како је волео коње, жене и вино.

-На жалост, стицајем несрећних историјских околности она је одузета након Другог светског рата. Ни данас Матици српској није враћена имовина која јој је намењена тестаментом Богдана Дунђерског човека који је живот посветио лепоти и напретку пољопривреде и обради земље. Искључиво се бавио пољопривредом и како је добро зарађивао изградио је један од најлепших двораца у нашим крајевима Фантаст који и данас  провлачи велики број људи – додао је Зоран Суботички и напоменуо да се на све начине воде озбиљне битке да се дворац поново отвори за јавност с обзиром на то да је већ три године затворен и пропада и изразио наду да ће и његова књига послужити том циљу.

Заједно са аутором књиге, о Дунђерском су говорили и др Јелена Веселинов, управница послова Матице српске и Немања Карапанџић, виши кустос градског Музеја у Бечеју.

(ВИДЕО) Кикинда може да рачуна на подршку Покрајине, истакла председница Владе Војводине Маја Гојковић приликом посете нашем граду

Почела је изградња атмосферске канализације у оквиру пројекта „Слив Моравска” коју заједнички финансирају Покрајинска влада...

(ВИДЕО) Матурантским плесом средњошколци послали најлепшу слику из Кикинде

Уз звуке из Штраусове опере „Слепи миш” кадрил на тргу испред Градске куће матуранти средњих...

(ВИДЕО) Кикиндски малишани учествовали у Кросу РТС-а

Малишани из кикиндских вртића учествовали су на 34. кросу РТС-а „Кроз Србију“. У дворишту Гимназије „Душан Васиљев“...

Don`t copy text!