За православне вернике данас је празник Духови

Ово је дан Свете Тројице, један је од најзначајних хришћанских празника којим је завршено оснивање Христове Цркве. На данашњи дан цркве и домови се ките зеленим гранчицама и посипају травом.

Празник Свете Тројице представља сва три лица Бога – Оца, Сина и Светог Духа. Назива се још и Духови и Педесетница и посвећен је Силаску светога Духа на апостоле, и прославља се као рођендан Цркве. Ученици сина Божијег проговорили су тада многе језике које до тада нису знали и кренули су по целом свету да проповедају хришћанство.

Духови се славе три дана, као и Божић и Ускрс, а празновање се наставља целе седмице, током које се не пости, јер је то „трапава недеља“.

Најављује Петровски, односно Апостолски пост који ове године траје од 1. до 11. јула, односно до Петровдана који сваке године празнујемо 12. јула.

Обичај је да се данас, током молитве, у храмовима плету венчићи од траве који се после стављају поред иконе и кандила. Многи носе венчиће са собом, да би их Господ заштитио од разних несрећа.

Свете Тројице су крсна слава места и градова. У многим местима организују се литије. Славe се и као крсна слава, први или други дан. Слава су, Дан полиције и Дан МУП-а Србије.

Don`t copy text!