За оштећене и порушене објекте у невремену, из министарства 1,1 милијарда

Министар за јавна улагања Марко Благојевић изјавио је да је приоритет да што пре почне исплата државне помоћи за власнике око 11 хиљада стамбених објеката који су порушени или оштећени у недавним олујама.

Благојевић је за Танјуг рекао да је, у ту сврху, обезбеђена 1,1 милијарда динара. Он је нагласио да су корисници државне помоћи власници оштећених стамбених објеката који су их користили за свакодневни живот.

– Срећа је да порушених објеката има мање од 10. Приоритет је да се што је могуће пре почне са исплатом државне помоћи свим оним власницима чији су стамбени објекти оштећени у недавној елементарној непогоди – рекао је Благојевић.

Како је рекао, процена штете се ради по категоријама од прве до шесте, где су у првој категорији објекти са најмањим оштећењима, док су у категорији шест они који су срушени или је штета на њима толика да нису безбедни за употребу.

– Процену и категоризацију штете на свим објектима на којима је штета учињена раде локалне самоуправе, које примају и обрађују захтеве за државну помоћ од грађана и израђују записнике који се шаљу министарству на верификацију.. Република потом исплаћује новац директно на рачуне корисника – објаснио је Благојевић.

На питање о оштећењима која су настале на школама, министар је одговорио да се ради на томе да се све такве школе доведу у стање у којем ће бити могуће да деца 1. септембра крену на наставу.

– И Покрајина је определила значајна средства која су на располагању локалним самоуправама које могу да финансирају обнове школа – навео је Благојевић.

Додао је да има и других објеката јавне намене који су оштећени и да ће и они бити предмет обнове, онога тренутка када се утврди колико је таквих објеката и када буде направљена процена штете на њима, закључио је министар.

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

(ВИДЕО) „Козара“ поново уговара производњу са пољопривредницима

https://youtu.be/fAQrpDR18Vg?si=lN7EuMEo1aC8tKm-   Пшеницу, иако је у солидном стању, потребно је заштитити, истакао је у подкасту...

(ВИДЕО) Посета високих званичника МУП-а: Кикинда обезбеђује заштиту својих грађана

Вршилац дужности помоћника министра унутрашњих послова Србије и начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић...

Don`t copy text!