3 октобра, 2023

За безбедно коришћење димњака у зградама

Како би, у случају несташице енергената и примене алтрернативних начина загревања, грађани безбедно користили димњаке, у Градској управи одлучили су да организују састанак професионалних управника зграда са стручњаком у овој области из кикиндске фирме која пружа димничарске услуге, „САС енергија“.

Информације о томе како безбедно да користе алтернативне начине загревања станова у случају несташице даљинског грејања, данас су добили управници који су у обавези да их пренесу станарима зграда.

– Ради се о димњацима и, у мањој мери, вентилационим отворима. Није довољно да зграда има димњак, oн мора да буде очишћен, без зачепљења. Власници станова ће од управника зграде моћи да добију информацију о томе да ли, евентуално, могу да користе димњак за ложење у становима – каже Горан Иветић из Градског штаба за ванредне ситуације. – Ми сада немамо информацију о томе у којим зградама је могуће алтернативно грејање. То морају да установе професионални управници. Ти димњаци се не контролишу годинама, могуће је да су непроходни. Важно је да се станари не прикључују самоиницијативно, то није безбедно ни за њих, ни за околину.

Димничарске услуге у Кикинди обављају само радници кикиндске фирме „САС енергија“. Власник, Радован Момчилов, каже да је данашње предавање само почетак решавања овог проблема.

– На државном нивоу већ постоје планови уштеде енергије, а један део је и превентива, ми то сада радимо. Одржавање димњачких и вентилационих вертикала спада у редовно и инвестиционо одржавање зграде. Ако будемо имали ситуацију да нема даљинског грејања, људи ће можда прибегавати алтернативним решењима којима, ако све није преконтролисано и безбедно, могу да доведу у непосредну опасност и себе и околину – објашњава Момчилов и додаје да ова фирма има четири обучена димничара, што је и минимум за град величине Кикинде.

Он додаје да су, за почетак, највећи проблем непрегледани димњаци, што је потребно да се ради бар једном годишње. Контролише се и простор око димњака, да не постоје запаљиве материје у близини.

Такође, како је упозорено, нека од грејних тела која се продају на интернету, веома су опасна. То су гасне грејалице, иначе намењене само за полуотворене и отворене просторе, и пећи на етанол, које су опасне по живот и здравље.

Уз димњаке и вентилацију, потребно је у зградама проверити у каквом су стању пожарни пролази, да ли постоје апарати за гашење пожара, планови евакуације и упутства за поступање у случају пожара, речено је на састанку.

Из Градског штаба за ванредне ситуације напомињу да је, у следећој фази, у плану и ангажовање инспекцијске службе, како би се успоставила што боља контрола и обезбедила сигурност грађана.

 

ПРЉАВИ ДИМЊАЦИ ОПАСНИ ПО ЗДРАВЉЕ

Иначе, познато је да лоше одржавани, такозвани нехигијенски димњаци и вентилациони отвори, могу да узрокоју озбиљне болести, пре свега репираторних органа. Такође, утичу на опште стање организма, изазивају малаксалост, главобоље, па и неке смртоносне болести, попут коксаки вируса.

 

 

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

не, не , не!!!!!!