Вредна донација Републике Турске Општој болници: Нови инкубатори Одељењу неонатологије

Турска Агенција за међународну сарадњу и координацију „Тика“ у сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе и амбасадом Турске обезбедила је вредну донацију за Општу болницу у Кикинди, али и за здравствене установе у Босилеграду и Бујановцу. Министар др Александар Мартиновић, који је био домаћин скупа, рекао је да је ово још један доказ да је сарадња две земље партнерска и у сталном успону.

-Министарство државне управе и локалне самоуправа први пут је успоставило стратешку сарадњу са Републиком Турском, на шта смо поносни. Током сусрета са амбасадором, крајем године, закључили смо да су билатерални односи наших земаља на највишем нивоу, што је резултат узајамног поштовања, разумевања и личних пријатељских односа председника Србије Александра Вучића и председника Турске Реџепа Тајпа Ердогана. Србија је у протеклој деценији доживела процват, најбрже се развија у региону и у њу се највише инвестира. Ово је прилика да се захвалимо влади Републике Турске што доприноси нашем развоју и додатно помаже унапређењу квалитета живота наших грађана – истакао је др Мартиновић и напоменуо да је сигуран да ће се још сличних пројеката реализовати у наредном периоду.

Донација представља суштинску подршку за унапређење квалитета здравства у локалним заједницама, а донаторски сертификат  градоначелнику Николи Лукачу уручио је амбасадор Турске у Србији Хами Аксој.

-Пре три месеца имали смо састанак са министром Александром Мартиновићем. Захтеве који су нам упућени успели смо да реализујемо у кратком року тако да је обезбеђена опрема и возила за унапређење система здравствене заштите у Босилеграду, Бујановцу и Кикинди – навео је Хами Аксој.

Свима који су помогли да Кикинда добије три нова инкубатора који ће пуно значити тек рођеним суграђанима, нарочито онима који су на свет дошли пре времена, захвалио је градоначелник Никола Лукач.

-Нова опрема побољшаће здравствену негу, а у циљу спровођења политике председника Александра Вучића и свих нас, да је породица најважнија, да нам се деца рађају и да нас буде још више – рекао је Никола Лукач.

Др Биљана Племић, педијатар неонатолог, начелница Одељења неонатологије додала је да је од укупног броја новорођенчади на годишњем нивоу, четрдесетак превремено рођено односно од четири до десет одсто.

-Инкубатори ће служити и за збрињавање беба које су критично оболеле, али и новорођенчад са малом телесном тежином. Тако ћемо им омогућити стабилизацију и иницијално збрињавање. Постојећа три инкубатора, које имамо су из деведесетих година. Сада смо добили три нова и недавно два тако да ће их бити укупно осам – навела је др Племић.

Донација је вредна око два милиона динара и од посебног је значаја.

-Бескрајно смо захвални Министарству за државну управу и локалну самоуправу што су нас препознали као Болницу у коју вреди улагати. Од посебног значаја је део који се односи на превремено рођене бебе јер то повећава шансу да се она развијају у правом смеру – рекла је в.д. директорица Опште болнице др Весна Томин.

Догађају, уприличеном у Палати Србија, присуствовао је и начелник Севернобанатског округа Мирослав Дучић.

(ВИДЕО) Предата листа Коалиције „Александар Вучић- Кикинда сутра”

Изборна листа кандидата за одборнике коалиције окупљене око Српске напредне странке „Александар Вучић- Кикинда сутра”...

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

Don`t copy text!