30 новембра, 2023

Више од 300 суграђана промовисало здрав начин живота

Више од 300 бициклиста учествовало је у рекреативној – бициклистичкој вожњи поводом Дана мобилности. Секретаријат за заштиту животне средине, пољопривреду и рурални развој ове године организовао је вожњу од Ватрогасног дома до фазанерије „Млака“, а позиву се одазвао велики број младих и деце.

Сања Јовановић, ученица Основне школе „Свети Сава“ истакла је да је вожња бициклом њена омиљена рекреација.

-Бицикл возим свакодневно и уживам у томе. Заједно са другарицама сам се пријавила за ову вожњу, како би се дружиле и искусиле нешто ново – казала је Сања.

Њена другарица Александра Бањац истог је мишљења.

-Свако вече возим бицикл и са другарима истражујем град. Ово је прилика да видим делове града у којима до сада нисам била – открила нам је Александра.

Међу великим бројем младих, уочили смо и Жељку Џомбић (63), која се први пут придружила овој вожњи.

-Бицикл ми је основно превозно средство и возим га сваког дана. Ово је прави начин да тестирам себе и видим да ли могу да возим бицикл до фазанерије и назад. Уједно ћу видети и како „Млака“ сада изгледа – открила нам је Жељка Џомбић.

У вожњи бицикала суграђанима се придружио и градоначелник Никола Лукач који је и личним примером, као дугодишњи спортиста,  показао да се залаже за здрав начин живота

-Град девети пут учествује у Европској недељи мобилности и овогодишња је најмасовнија до сада. И на овај начин показујемо да нам је стало до наше средине и да сви знамо колико је штетно загађење од издувних гасова Драго ми је што се велики број суграђана, пре свега младих и деце, одлучио да проведе дан промовишући праве вредности – рекао је Лукач.

Да вожња протекне безбедно побринули су се запослени у саобраћајној полицији и Хитној служби. У оба правца рута је 15 километара.

-Ово је рекордан број учесника и драго ми је што акција из године у годину окупља све више суграђана. Циљ је да укажемо на здраве стилове живота, да боравимо у природи и дружимо се. Нашу децу и младе накратко смо одвојили од телефона и рачунара како би провели леп дан и упознали се са богатсвом које има фазанерија „Млака“ – напоменула је Мирослава Наранчић, секретарка Секретаријата за заштиту животне средине, пољопривреду и рурални развој.

На фазанерији су чланови Ловачког друштва „Кикинда“ обезбедили ручак за све учеснике, али и упознали своје госте са историјатом ловачког друштва које је основано 1885. године и једно је од најстаријих удружења.

 

 

.

не, не , не!!!!!!