27 септембра, 2023

Виолински концерт у галерији Нова: Сутра затварање изложбе „У великом формату“

У Галерији Нова Народног музеја у суботу је одржан концерт виолинисткиње Милијане Золотић Симић,  инспирисан сликом Пеђе Милосављевића „Портрет виолинисткиње Марије Михаиловић“. Концерт је уприличен као пратећи  део изложбе из Галерије САНУ „У великом формату“.

-Зашто бисмо о слици само причали, ако можемо да је оживимо на неки начин. Слика има занимљиву историју, насликао ју је Пеђа Милосављевић 1935/36. године- наводи Драган Киурси, виши музејски педагог. – Милосављевић је био дипломата, инспирисан сликарима Париза. Иако није био академски сликар, учио је од врсних уметника попут Јована Бијелића, који је имао атеље у истој згради у којој је радила Марија Михаиловић, девојка са слике. Ту су се упознали и тако је настао портрет. Касније се срећу у београдским културним миљеима где је она музицирала са сестром Олгом. Ту се преплићу приче Иве Андрића, Милосављевића, Марије Михаиловић- наводи Киурски.

На репертоару су била дела Баха, Хендла, Прокофјева, Свендсена, Поповића, Стојановића. Милијана Золотић Симић је завршила Академију уметности у Новом Саду. Наступала је као солиста и у камерним саставима. Одржала је више солистичких концерата у Кикинди, а у Центру лепих вештина годину дана је реализовала концерте класичне музике за бебе и децу до три године. Наставница је у Основној музичкој школи „Слободан Малбашки“.

У оквиру пратећег програма поставке „У великом формату”, реализоване су и радионице за децу и одрасле. Изложба ће посетиоцима бити доступна још сутра (среда), када ће од 16 до 20 сати сви заинтересовани бити у прилици да разговарају са Јеленом Цигановић, историчарком уметности.

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

(ВИДЕО) Свечано у Руском Селу: Откривању споменика Арсенију III Чарнојевићу присуствовао и министар Селаковић

https://youtu.be/MlYvG-bjOyM?si=sbwb-0JjjaELrL5M У порти храма Успенија Пресвете Богородице у Руском Селу, уприличено је откривање и освећење...

не, не , не!!!!!!