Видовданско сећање на погинуле у одбрани земље и све невино страдале

На Видовдан, државни, црквени и празник националног идентитета, у Кикинди је, у православном храму и на Тргу одата почаст свим погинулима у одбрани земље и свим жртвама у ратним сукобима. После Свете архијерејске литургије у Цркви Светог Николе, код споменика погинулима у ратовима деведесетих и током НАТО агресије на СРЈ, одржан је свечани програм са полагањем венаца.

Ово је време када нам је заједништво потребније него икада, рекао је градоначелник Никола Лукач.

– Поручујемо да се никада нећемо одрећи наше славне прошлости, предака, очева и синова који су дали своје животе како бисмо ми имали прилику да живимо у тој скупо плаћеној слободи и да са децом креирамо још лепше, боље и квалитетније услове за живот у нашем граду, онако како Кикинђани то знају, не марећи ни за веру ни за нацију ни за било коју другу различитост – истакао је Лукач.

На споменик „Туга“ венце су положиле породице погинулих, представници локалне самоуправе, Српских ратних ветерана, Центра Министарства одбране и Полицијске управе, Удружења ратних војних инвалида и породица погинулих бораца Војводине и гости из гарнизона из Куршумлије, Врања и Бачке Тополе.

Са великом захвалношћу одајемо почаст српским јунацима од Косовског боја до данашњих дана, рекао је Миодраг Линта, посланик у Скупштини Србије и председник Савеза Срба из региона.

– Кикинда је један од бројних градова у Србији чији су грађани показали велики патриотизама и масовно се укључили у борбу за ослобођење земље када је она била нападнута од стране непријатељских држава – указао је Линта. – Пример је и пробој Солунског фронта, у којем су готово 50 одсто војника чинили добровољци из такозваних пречанских крајева. Они су дали огроман допринос у ослобођењу Србије и њеном развоју у протеклих сто година.

Видовдан је и Дан и слава Српски ратних ветерана.

– Негујемо традицију и сећамо се погинулих родољуба и бораца који су бранили српски народ и државу, наших погинулих Кикинђана – рекао је председник Скупштине Удружења, Владимир Радојчић.

Председник Скупштине града, Младен Богдан, подсетио је да је овај празник један од најзначајнијих датума у историји српског народа.

– Догађај из 1389. године показао је пут којим ће српски народ и Србија ићи у наредним вековима, а то је пут ка слободи. То је и бескрајна тежња за слободом, не жалећи своје животе. Сви који су се борили у Боју на Косову, показали су нам шта значи слобода и дати живот за њу. Видовдан је код српског народа и ми га данас обележавамо сећајући се и косовских и јунака из ратова деведесетих година, као и свих невино страдалих жртава, и никада их нећемо заборавити – истакао је Богдан.

У програму су наступили ђаци из основних школа „Васа Стајић“ – Марко Бошњаков и „Фејеш Клара“ – Марина Туруш и Матеј Комарек, Јована Милованов из ССШ „Милош Црњански“ и Хор Културног центра из Зрењанина са родољубивим песмама.

С. В. О.

Don`t copy text!