27 септембра, 2023

(ВИДЕО) Ускршњe поруке љубави, мира и заједништва

Ускршњу мису у Римокатоличкој цркви „Светог Фрање Асишког“ у Кикинди служио је жупник Ласло Бевиз. Присуствовали су јој и градски челници -Младен Богдан, председник Скупштине града, Мелита Гомбар, чланица Градског већа као и Рамона Тот, чланица Извршног одбора Националног савета мађарске националне мањине, који су честитали Ускрс свим суграђанима који данас прослављају највећи хришћански празник.

 

Локална самоуправа организовала је поделу ускршњих јаја која су фарбале суграђанке из Удружења жена Кикинда, а суграђанима их, уз најлепше жеље, после мисе, делили најмлађи глумци Дечијег позоришта „Лане“ и запослени из кикиндског Културног центра.

Честитке уз поделу фарбаних јаја, суграђанима су упутили и активисти Градског одбора Српске напредне странке на својим штандовима.

Највећи хришћански празник који симболизује победу живота над смрћу данас прослављају католици, протестанти, англиканци, неке православне цркве и бројне мање цркве.

Ускршње славље је за вернике крај Великог поста, а први мрсни залогаји су васкршња јаја која се, према обичају, фарбају у црвено као симбол проливене крви Христове. Јаје је симбол обнављања природе и живота. Прво обојено јаје, оставља се на страну до идућег Ускрса и зове „чуваркућа“. Деца највише воле овај празник због шарених јаја која им доносе велику радост као и свим укућанима.

У неким крајевима се чувају обичаји да понедељком, на други дан Ускрса, момци поливају девојке, како би биле здраве и лепе, а оне их дарују фарбаним јајима и другим поклонима.

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

(ВИДЕО) Свечано у Руском Селу: Откривању споменика Арсенију III Чарнојевићу присуствовао и министар Селаковић

https://youtu.be/MlYvG-bjOyM?si=sbwb-0JjjaELrL5M У порти храма Успенија Пресвете Богородице у Руском Селу, уприличено је откривање и освећење...

не, не , не!!!!!!