Васкршњи понедељак: Радост празника се наставља

Ускрс се слави три дана, па су у календару Српске православне цркве црвеним словом обележени и данашњи Васкршњи понедељак и сутрашњи Васкршњи уторак. Васкршњи понедељак је према византијском обреду први дан светле или беле недеље.

На Васкршњи понедељак се настављају гозбе и весеља, угошћавају се рођаци, кумови, комшије и пријатељи, наставља се хришћанска радост. У Србији, претежно у војвођанским селима, задржао се обичај поливања девојака водом. Момци обилазе фијакерима девојке у селу и воде тамбураше или сами свирају, а носе кантицу или ћуп помоћу ког ће полити девојку. Према обичају, момак који полије девојку, баш њу ће запросити те године.

Према народном веровању, данас треба храну и јаја поделити сиромашнима да и они осете радост празника и да би домаћину година била срећна и берићетна.

За седам дана је Побусани понедељак. У неким крајевима, овај дан се обележава као и задушнице. Излази се на гробља, пале се свеће, уређују гробови и свештеник држи парастосе и помене за покој душа покојника. На тај дан се износе фарбана васкршња јаја на гробље и деле се сиромашнима.

(ВИДЕО) На свечаности у Градској кући додељене борачке легитимације

У настојању да се побољша статус и положај бораца из ратова деведесетих, један од програма...

(ВИДЕО) Како да смањимо утицај стресогених фактора: Гост подкаста је др Горан Абрахам

Како утицати на смањење стреса и стресогених фактора који доводе до различитих болести, била је...

(ВИДЕО) Министарка др Дарија Кисић: Кикинда пример добре прaксе подршке породици и деци

https://youtu.be/FiBhRdb_kig?si=UzxqnrXNCAVSLhTn „Улица отвореног срца“ први пут организована у Кикинди била је посвећена деци са ахондроплазијом....