Ускоро обавезна регистрација електричних тротинета

Електрични тротинети ће, од 15. јуна, моћи да учествују у саобраћају само са регистрацијом за коју ће се захтеви подносити од 5. априла, наведено је у Агенцији за безбедност саобраћаја.

Примена новог Закона о безбедности саобраћаја, којим је, први пут, обухваћено и питање лаких електричних возила у Србији, почела је у септембру.

Међутим, слично и недавној примени одредбе о привременом одузимању возила вишеструким починиоцима најтежих саобраћајних прекршаја, и на овај правилник се чекало неколико месеци.

Помоћник директора Агенције за безбедност саобраћаја, Мирко Коковић, објаснио је да је, последњим изменама Закона, уведена дефиниција лаког електричног возила које представља моторно возило са најмање два точка, са механичким управљачем, без места за седење, чија трајна номинална снага електромотора није већа од 0,6 киловата, чија највећа конструктивна брзина не прелази 25 километара на час и чија маса празног возила не прелази 35 килограма.

„Жаргонски речено тротинети су овим изменама препознати у нашем законодавству и само тротинети који испуњавају наведене услове моћи ће да се користе на прописан начин у саобраћају и то само када поседују одговарајућу прописану налепницу“, рекао је Коковић.

Према његовим речима, важно је напоменути да се под термином лака електрична возила подразумевају искључиво тротинети са по једним точком напред и назад и са наведеним карактеристикама снаге, масе и брзине, док се не подразумевају било какви моноцикли, бицикли, мопеди, самобалансирајућа средства, скејтови и слично.

Уколико возач управља лаким електричним возилом на путу, мора код себе да има техничку документацију о возилу из које се могу утврдити техничке карактеристике тротинета, као што су снага електромотора, конструктивна брзина и маса празног возила. На захтев овлашћеног лица биће дужан да ову документацију пружи на увид.

На основу поменутих одредби измена Закона о безбедности саобраћаја на путевима, 1. марта ове године донет је Правилник о начину издавања, вођења евиденција, изгледу и начину постављања налепнице за лака електрична возила који је објављен у Службеном гласнику број 16/24.

„Према одредбама наведеног Правилника, ступање на снагу је осам дана од дана објављивања у Службеном гласнику, његова примена почиње 5. априла, а након 15. јуна, у саобраћају на путу могу учествовати само лака електрична возила на којима је постављена налепница у складу са одредбама овог правилника“, рекао је Коковић.

Он је додао да се пријем и обрада захтева, издавање и постављање налепнице врши на местима која Агенција за безбедност саобраћаја утврђује на свом званичном интернет сајту www.abs.gov.rs и ова ће информација бити благовремено објављена.

 

(ВИДЕО) Кикинда може да рачуна на подршку Покрајине, истакла председница Владе Војводине Маја Гојковић приликом посете нашем граду

Почела је изградња атмосферске канализације у оквиру пројекта „Слив Моравска” коју заједнички финансирају Покрајинска влада...

(ВИДЕО) Матурантским плесом средњошколци послали најлепшу слику из Кикинде

Уз звуке из Штраусове опере „Слепи миш” кадрил на тргу испред Градске куће матуранти средњих...

(ВИДЕО) Кикиндски малишани учествовали у Кросу РТС-а

Малишани из кикиндских вртића учествовали су на 34. кросу РТС-а „Кроз Србију“. У дворишту Гимназије „Душан Васиљев“...

Don`t copy text!