Упркос кризи: привреда Кикинде у развоју

У Кикинди је у порасту број привредних субјеката, показују подаци Регионалне привредне коморе (РПК) Севернобанатског округа.

– Више фирми се отвара него што престаје с радом – каже Тибор Хорват, председник РПК. – У Кикинди ради више од 470 привредних друштава и готово 1.500 предузетника. Број предузетника константно расте – у првих десет месеци 2022. већи је за 60 у односу на исти период претходне године. У порасту је и број привредних друштава и предузетника, значи да привреда не стагнира, него се развија.

Истиче да је најјачи део и носилац привреде металски сектор, пре свега производња делова за ауто-индустрију, а прати га хемијска индустрија.

Сналажење у кризи и нова улагања

Хорват наводи да је привреда је, у претходном периоду, имала три основна проблема.

– Први проблем био је пораст цене енергената – овде је држава реаговала и ограничила те цене, затим шокантан скок цена сировина, и проблем радне снаге, посебно сезонске и највише у производњи семенске робе. Уз то, јако је поскупела логистика, односно превоз робе. Свуда у свету очекивао се велики привредни раст после пандемије. Међутим, почео је рат, и уследиле су висока инфлација и енергетска криза које нико није очекивао у тако великој мери. По томе је претходна година била веома тешка, посебно за пољопривреду. Пораст цена сировина и вештачког ђубрива, лоша сезона и временски услови, изазвали су раст цена у пољопривреди и уследила је ланчана реакција.

Predsednik RPK, Tibor Horvat i direktor „Le Belier“ Kikinda, Paskal Marmua

Процене су, додаје, да ни ова година неће бити лака. Уз постојеће проблеме са ценама, и даље ће поскупљивати храна јер сировине потичу из прошле године. Најбрже се опоравља и најмање осећа ИТ сектор и, на другом месту, логистика.

– Охрабрује податак да се у многим нашим фирмама планирају инвестиције, посебно у онима са иностраним власницима. Тренд је да ланци снабдевања буду локалног и регионалног карактера и ту су могућности да се наше фирме укључе, да буду снабдевачи већим фирмама.

Као пример, Хорват издваја „Le Belier“ који је, како каже, веома позитивно оријентисан према Кикинди. У овој компанији намеравају да у наш град пребаце  више сегмената производње из иностранства. План је да ливење, машинска обрада и монтажа буду у Кикинди у којој ће се, на тај начин, долазити до финалног производа.

Екологија није занемарена

Такође, у фабрици „Le Belier“, води се рачуна и о животној средини. Како наводи Хорват, оријентисали су се ка „big green“ политици и смањењу карбонског отиска – гасова који узрокују ефекат стаклене баште и доприносе глобалном загревању.

(ВИДЕО) Посета министра културе Николe Селаковића: Значајна средства за „Теру“ и Музеј

Министар културе Никола Селаковић у оквиру посете Кикинди потписао је уговоре о конкурсном финансирању са...

(ВИДЕО) Кикинда може да рачуна на подршку Покрајине, истакла председница Владе Војводине Маја Гојковић приликом посете нашем граду

Почела је изградња атмосферске канализације у оквиру пројекта „Слив Моравска” коју заједнички финансирају Покрајинска влада...

Don`t copy text!