Уметношћу против дискриминације

У Кикинди је данас одржана 23. Смотра стваралаштва слепих и слабовидних уметника Србије. Из 14 градова стигло је 60 чланова савеза и удружења како би представили своје активности и доказали да уметност и култура, али и људско разумевање немају и не смеју да имају границе.

На сцени Народног позоришта чланови удружења показали су своје таленте и умећа, док је у фоајеу уприличена изложба радова – слика и рукотворина чланова.  За домаћина традиционалне Смотре на нивоу државе, ове године изабрана је Организација слепих и слабовидих „Северни Банат“ из Кикинде. Зоран Стефановић, члан организације и њен представник у покрајинским и републичким институцијама каже да је то посебна част и привилегија.

– Ово је, нажалост, и ретка прилика да слепи и слабовиди прикажу шта могу и умеју. Град је препознао рад и труд особа са инвалидитетом и подржао нас у организацији овако значајног догађаја, веома важног за афирмисање слепих и слабовидих. У последње време имамо много нових чланова и за њих су овакве активности подстицај да и сами почну да стварају. Такође, будимо свест да је много баријера, пре свега унутрашњих, које треба савладати – рекао је Стефановић.

Организација „Северни Банат“ има 161 члана, много успешних такмичара у спортским надметањима и уметника који излажу своје радове. Кажу да им је подршка Града од неизмерног значаја.

– Наш град отвара врата и срца за све госте. Схватамо значај оваквих активности и континурано помажемо рад Организације „Северни Банат“. Чинићемо то и убудуће, како би они лакше превазилазили проблеме са којима се свакодневно суочавају. Још више ћемо радити на томе да пронађемо начине да помогнемо у њиховој интеграцији. Кикинда се веома поноси својим становницима јер у овом граду живе људи који имају изузетну емпатију за све којима су помоћ и подршка неопходни – истакао је градоначелник, Никола Лукач.

Смотру су подржали и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарство за културу и информисање. Поред градоначелника, Смотри су присуствовали и чланови Градског већа, Валентина Мицковски и Драган Пецарски, као и представници покрајинских и републичких органа удружења која, у читавој Србији, окупљају око девет хиљада слепих и три хиљаде слабовидих особа.

– Овакви догађаји су нам веома значајни и као могућност да се умање предрасуде према слепима и слабовидима, што је и једна од највећих баријера у остваривању свих другим права, пре свега школовања, затим запошљавања и друштвене интеграције. Иако постоје законске основе, имамо много проблема. Један од највећих је недостатак наставног кадра и учила за слепу и слабовиду децу – рекао је Милан Стошић, председник Савеза слепих и слабовидих Србије и председник регионалне организације слепих, Балканског конститутивног комитета, који окупља 12 држава.

Он је истакао и проблем статуса организација слепих и слабовидих, које су регистроване као удружења грађана. Доношење посебног закона о организацијама особа са инвалидитетом омогућило би да, по принципу репрезентативности, овакве организацији буду подржане од стране државе, а не да зависе само од добре воље појединаца и локалних самоуправа. Ипак, на данашњој свечаности, на којој су слепи и слабовиди добили и сценску подршку кикиндских уметника, учињен је корак ближе друштву са једнаким шансама за све. Друштву ослобођеном дискриминације, без обзира на врсту неизабране различитости.

(ВИДЕО) Кикинда може да рачуна на подршку Покрајине, истакла председница Владе Војводине Маја Гојковић приликом посете нашем граду

Почела је изградња атмосферске канализације у оквиру пројекта „Слив Моравска” коју заједнички финансирају Покрајинска влада...

(ВИДЕО) Матурантским плесом средњошколци послали најлепшу слику из Кикинде

Уз звуке из Штраусове опере „Слепи миш” кадрил на тргу испред Градске куће матуранти средњих...

(ВИДЕО) Кикиндски малишани учествовали у Кросу РТС-а

Малишани из кикиндских вртића учествовали су на 34. кросу РТС-а „Кроз Србију“. У дворишту Гимназије „Душан Васиљев“...

Don`t copy text!