Ученици Техничке школе најбољи у дебатама о људским правима

Дебатни клуб на тему људских права за ученике средњих школа одржан је у уторак, у дворишту Народне библиотеке „Јован Поповић“. Такмичење је организовано ради промоције људских права и слобода, развијања културе дијалога, као и говорничких вештина средњошколаца. Организовао га је локални заштитник грађана, Милан Новаковић, у сарадњи са Градом Кикинда.

На теме еутаназија, смртна казна и забрана ношења оружја за све грађане Србије, аргументе за и против укрстили су представници три средње школе: Економско-трговинске, Техничке школе и Гимназије.

– Из наше школе учествује максималан број ученика – троје који дебатују и двоје испитивача. Припремали смо се двадесет дана уз помоћ професорице Ержебет Леринц. Извукли смо еутаназију, против, и забрану ношења оружја, за. Важно је да знамо да дебатујемо јер је данас разговор запостављен и морамо да научимо како се правилно комуницира – рекао је Жарко Утржан, ученик трећег разреда смера економски техничар и председник Ученичког парламента у Економско-трговинској школи.

После изношења аргумената о темама које су добили, учесници су одговарали на питања и сви су показали завидан ниво културе комуникације. По мишљењу жирија, најбољи су били ђаци Техничке школе: Радмила Трајковски, Борис Шејмеши и Огњен Зивлак.

Жири су чинили омбудсмани – заштитници грађана из Новог Сада, Крагујевца, Краљева, Панчева и из београдских општина Вождовац и Стари град.

– Важно је да се, од најранијих дана, негују моћ речи и моћ дебате. Дошла сам да подржим такмичење јер сматрам да млади морају да науче, када их томе старији већ нису научили, да дебатују, да разговарају са аргументима а не са свађом, ружним речима и другим нееадекватним начинима комуникације. Дебата је веома потребна нашем друштву – изјавила је доцент доктор Драгана Ћорић, покрајинска заштитница грађана.

Догађају су присуствовали Младен Богдан, председник Градског парламента, и Валентина Мицковски, чланица Градског већа за културу и образовање.

– Дебата је веома важна за здрав начин комуникације и она би требало да краси јавни живот и јавно обраћање – нагласио је Богдан. – Битно је да млади знају да, само дебатом, одбраном својих аргумената, може да се дође до решења, да се ствари решавају у институцијама и да нема другог начина осим разговора, да је то једини начин решавања спорова и да то треба да негујемо. Кикинђани су врло жустри и борбени када бране своје ставове, а сви учесници овог дебатног клуба су победници.

Богдан је додао да ће Град Кикинда увек подржавати догађаје који негују културу говора, дебате и правилан начин разговора и решавања проблема.

 

 

(ВИДЕО) Посета министра културе Николe Селаковића: Значајна средства за „Теру“ и Музеј

Министар културе Никола Селаковић у оквиру посете Кикинди потписао је уговоре о конкурсном финансирању са...

(ВИДЕО) Кикинда може да рачуна на подршку Покрајине, истакла председница Владе Војводине Маја Гојковић приликом посете нашем граду

Почела је изградња атмосферске канализације у оквиру пројекта „Слив Моравска” коју заједнички финансирају Покрајинска влада...

Don`t copy text!