Ученици Техничке школе међу најбољима у држави: Имамо велике планове и не одустајемо од њих

На Републичком такмичењу из Основа електротехнике 1 и 2, одржаном у Чачку, на којем се у знању надметало 120 ђака, троје ученика Техничке школе постигли су изванредан успех. Михајло Владисављев, ученик другог разреда, освојио је другу награду, Катарина Голић, такође ученица другог разреда, награђена је трећим местом, као и Тимор Борисов, ђак првог разреда ове школе. Сво троје су на смеру електротехничар информационих технологија.

Михајло Владисављев био је успешан на државном нивоу такмичења, у истој области, и прошле године.

– Није било изненађења и задаци су ми легли. Још када сам био мали занимали су ме рачунари. Влада мишљење да је ово тежак смер, захтеван, да се пуно ради. То ми је била додатна мотивација да упишем баш овај смер и да докажем да ми добро иде, да сам се пронашао у овој науци. Када радим програмирање и на свој начин решим проблем, то је јако леп осећај. Планирам да останем у програмирању – искрен је Михајло.

Онима који се тек опредељују за будуће занимање поручио је: пратите своје срце и радите оно што волите.

Катарина Голић из Мокрина каже да има већ много искуства на такмичењима. И ове и прошле године је и из математике стигла до државног нивоа. Поред тога, већ 12 година тренира тенис.

– Први пут сам успела да уживам у свему што нам оваква такмичења доносе – боље упознајемо оно што учимо и дружимо се са ученицима из других градова. Сматрам да је овај смер нешто најбоље што се нуди ученицима код нас. Програмирање добро иде уз математику коју највише волим – каже Катарина и поручује: пронађите оно што волите, увек имајте виши циљ и не одустајте.

Иако још нема тачну визију које ће занимање одабрати, Катарина признаје да би то могла да буде комбинација математике и рада са децом.

Тимор Борисов је ученик првог разреда. Већ десет година живи у Башаиду у који је стигао из свог родног места у Русији, у Башкирији, удаљеног четири хиљаде километара. Као полазник Регионалног центра за таленте, Тимор је, прошле године, био првак државе у математици.

– Волим техничке науке, да програмирам. Свиђа ми се што се овде много ради са ученицима. После средње школе уписаћу нешто из ове области, али још увек не знам да ли ћу студирати у Русији или у Србији. Човек увек треба да се развија, било која област да је у питању – сигуран је Тимор.

Озбиљне припреме за такмичења почињу од прве године, каже професорица Невенка Карић која предаје електротехничку групу предмета и била је менторка Михајлу и Катарини, док је Тимора припремала професорица Даринка Христић Клачак.

– Успех је стопроцентан – на такмичење смо водили њих троје, и сви су освојили највише награде – каже професорица Карић. – Очекивали смо награде, знали смо да су спремни јер су вредни и талентовани и овакав резултат је био загарантован. Припреме радимо од првог разреда. Катарина и Михајло су награђени и прошле године, на истом републичком такмичењу. Такмичење је изузетно тешко, морају да буду јако добри математичари. Они су изванредни и веома смо поносни на њих.

Управо професорица Карић донела је још једно признање Школи – другу награду у рангу ментора. Мотивишу ме њихови успеси, каже.

Највећа сатисфакција за уложен рад и труд, истиче професорица, јесте да, када их после завршене средње школе, сретне, и види да су успешни на факултетима и на послу који су одабрали. За сада су понос своје школе, породице и свог града и државе. И биће то и у будућности, као пример млађима како се посвећеношћу и озбиљним радом постижу велики успеси.

С. В. О.

(ВИДЕО) Посета министра културе Николe Селаковића: Значајна средства за „Теру“ и Музеј

Министар културе Никола Селаковић у оквиру посете Кикинди потписао је уговоре о конкурсном финансирању са...

(ВИДЕО) Кикинда може да рачуна на подршку Покрајине, истакла председница Владе Војводине Маја Гојковић приликом посете нашем граду

Почела је изградња атмосферске канализације у оквиру пројекта „Слив Моравска” коју заједнички финансирају Покрајинска влада...

Don`t copy text!