27 септембра, 2023

У уметничком центру „Гусани у магли“ отворена прва изложба полазника ликовне радионице – овај град је расадник талената

Много радости било је, вечерас посебно, у кући Уметничке школе Хуманитарног театра „Гусани у магли“. Отворена је прва изложба полазника ликовне радионице који су претходна четири месеца, од поновног отварања Театра, стварали са менторима. Изложба је, као и сви догађаји на овој адреси, хуманитарна, од добровољног прилога половина се сада издваја за аудиометар у кикиндској болници.

Таленат и вредан рад показали су ликовњаци на часовима, а њихови професори уложили су велики труд да изабране радове ураме и њима испуне сваки зид у кући „Гусана у магли“.

На радионицама се радило под будним оком ментора, мастера вајарства Соње Белош и Николе Гајића, мастер сликарства.

–  Драго ми је што нам је указано поверење да подржимо полазнике да почну да стварају. Од када смо поново активирали „Гусане у магли“ у фебруару, имали смо полазнике од пет до 75 година. Углавном су радили сликарске технике, скулптуре у глини и од жице, акварел, пуњени пастел, угљен, аналитичко цртање. Нису сви били потпуни аматери, неки су већ радили код куће, али је било и много почетника. На радионицама је била дивна, топла атмосфера. Наставићемо рад и са новим и са досадашњим полазницима – каже Соња Белош.

Поред талента и велике воље полазника, менторски приступ био је пресудан у откривању и развијању талената четрдесетак полазника, сложили су се и аутори и гости на отварању.

– Ликовна радионица пружила је прилику нама аматерима да дотакнемо различите технике ликовне уметности отворивши врата свима нама који уживамо у учењу и креативности. Негде сам прочитала да је сваки уметник на почетку био аматер, тако се надам да ће се, у будућности, неки од нас истаћи са својим радовима. Уметност је љубав, покреће свет и чини га лепшим. Хвала нашим професорима који су учинили и нас полазнике и наш град и лепшим и бољим и желим нам сву срећу у будућем раду – рекла је Јелена Сивчев, једна од полазница радионице, на отварању изложбе.

Даша Јерковић живи у Кикинди и ученица је седмог разреда ОШ „Васа Стајић“ у Мокрину. На изложби је неколико њених радова.

– Волела бих да будем сликарка. Ово ми је први озбиљан рад и прва изложба. Лепо се осећам, лепо се дружимо, стекла сам пријатеље и са вољом долазим на радионице. Планирам да упишем Ликовну академију – каже Даша.

Дерматолог у пензији, Невенка Мијатовић, каже да је на радионицама остварила свој сан.

– Много година сам имала жарку жељу да сликам, али нисам имала прилику. Када  сам видела своје радове, и сама сам се изненадила.

Још један млади таленат вечерас је био поносан.

– Уписао сам се јер мислим да ћу тако научити боље да цртам. Можда ћу успети да од тога направим неки бизнис, да породајем своје радове, и наставићу да долазим у ову школу – рекао нам је Душан Бабић, ученик петог разреда у ОШ „Јован Поповић“.

Ментори у току лета најављују дневне активности у Уметничкој школи, а затим, од септембра, поново радионице за старе и нове таленте.

Изложба цртежа, слика, акварела, колажа и скулптура невероватно талентованих полазника, после вечерашњег свечаног отварања, биће доступна до краја месеца, четвртком, петком и суботом од 18 до 21 сата. Из „Гусана у магли“ позивају вас да видите колико племенитих вештина поседују наши суграђани свих генерација, и зашто би требало сви да будемо поносни на ово уметничко средиште нашег града.

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

(ВИДЕО) Свечано у Руском Селу: Откривању споменика Арсенију III Чарнојевићу присуствовао и министар Селаковић

https://youtu.be/MlYvG-bjOyM?si=sbwb-0JjjaELrL5M У порти храма Успенија Пресвете Богородице у Руском Селу, уприличено је откривање и освећење...

не, не , не!!!!!!