3 октобра, 2023

У току је бесплатна анализа пољопривредног земљишта

Пољопривредна производња мора се радити плански, како би крајњи резултат био повољан, јасан је став струке. Значајну улогу у томе има лабораторијска анализа земљишта која се континуирано спроводи протеклих година. Град Кикинда и Пољопривредна стручна служба омогућили су више од 400 бесплатних агрохемијских анализа земљишта за пољопривреднике.

-Пољопривредници треба да нас обавесте где се парцела налази, а наша служба преко Гео Србије нађе где је парцела, узмемо узорак, урадимо анализу и доставимо резултате. Уговор је такав да ми овај посао морамо да завршимо до краја године – објашњава Младен Ђуран, директор Пољопривредне стручне службе у Кикинди.

Редовна контрола основне плодности тла предуслов је правилне исхране биља. Анализа земљишта важна је за постизање резултата производње, а има и јасну економску рачуницу.

– Анализе су важне како би се видело са чим се располаже, какво је земљиште. Урадимо основне макро елементе и видимо колико одређених елемената има у вишку или мањку и онда можемо то да коригујемо ђубрењем. С обзиром на то колико је ђубриво скупо, анализу је исплативо урадити, а не напамет применити ђубрење. Ђубрива су у протеклих годину дана поскупела чак и до два и по, три пута- каже Ђуран.

Покрајински секретаријат за поаопривреду, водопривреду и шумарство  ове године потписао је уговор са ПСС Кикинда којим је било опредељено 290 бесплатних узорака за испитивање  државног земљишта на територији Кикинде и Новог Кнежевца. Ђуран указује да је акција успешно завршена и да је најављено да ће такав програм бити поновљен у наредној години.

И општина Нови Кнежевац издвојила је средства за анализу пољопривредног земљишта. Испитано је 275 узорака са њиховог терена.

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

не, не , не!!!!!!