10 децембра, 2023

У Прихватном центру у Кикинди 17 миграната, турских држављана: „Кикиндском порталу“ захвалница ПУ Кикинда

Од 27. октобра, од ватреног обрачуна две групе миграната у Хоргошу приликом ког су тројица погинула и један је повређен, до данас на подручју Кикинде, Сомбора, Пирота и Суботице пронађено је 4.780 миграната. Више од 520 ирегуларних миграната дислоцирано је са нашег терена, поднето је 156 прекршајних пријава, а задржано је 30 особа по основу поднетих пријава, истакао је Павле Рајков, начелник ПУ Кикинда  обраћајући се медијима.

-Морам да истакнем да је подручје наше Полицијске управе много безбедније. Активирали смо све службе са циљем да наши грађани буду безбедни, али и да пронађемо илегално оружје које користе мигранти. Да не користе оружје, сигуран сам да их не би ни примећивали с обзиром на то да се налазе ван насељених места, на неприступачном терену и у близини границе. У Прихватном центру у Кикинди тренутно је смештено 17 миграната, држављана Турске. До 28. октобра имали смо 374 миграната. Објекат је испражњен и сада су у њему само држављани из Турске. Планирано је да се они, преко њихове амбасаде, депортују назад у своју земљу – истакао је Павле Рајков и напоменуо да се Прихватни центар, за сада, неће затварати.

Приоритетни задатак полиције је лоцирање и хапшење организованих криминалних група које се баве кријумчарењем ирегуларних миграната. Акција се спроводи по налогу министра полиције Братислава Гашића, а учествују снаге МУП-а.

-Константно смо на терену и покривамо комплетну државну границу према Мађарској и Бугарској. Предузимамо и све мере да се кријумчари ухвате и изведу пред суд. То су већином наши суграђани против којих се предузимају законом прописане мере –  напоменуо је Рајков.

Од почетка акције, детаљном претрагом терена, више стотина полицијских службеника пронашли су осам аутоматских пушака, пет пиштоља, око 1.640 комада муниције различитог калибра, више стотина страних пасоша и мању количину наркотика.

Нема сигурног податка колико је миграната са територије наше Полицијске управе прешло границу са Мађарском, али је њих 489 враћено од стране мађарске полиције.

Одлична сарадња са медијима

Начелник Павле Рајков уручио је „Кикиндском порталу“, али и осталим локалним медијима, захвалнице за допринос и подршку кампањи „Предај оружје“.  Овом догађају присуствовали су градоначелник Никола Лукач и члан Градског већа Небојша Јованов са којима полиција има одличну сарадњу.

-Хвала вам што сте препознали друштвену одговорност и препознали значај ове кампање која је трајала од 4. маја до 30. јуна. Овај задатак не би био успешан да није било вас и захваљујем се у име Министарства, министра Братислава Гашића, запослених у кикиндској полицији и своје лично име – додао је Рајков.

Током  добровољне предаје прикупљено је 640 комада илегалног оружја, 48.000 комада метака разног калибра, 101 минско – експлозивно средство и 3,81 килограма барута.

 

не, не , не!!!!!!