30 новембра, 2023

У Културном центру: Вече сећања на Николу Васића Тополовачког

Културни центар приредиће вече сећања на песника и сликара Николу Васића Тополовачког. На дан Васићевог рођења, биће додељене и повеље које носе име овог уметника. Подсетимо, прошле године први лауреати овог признања били су Немања Савић, књижевник и новинар из Зрењанина и Снежана Томин, песникиња из Кикинде. Савић је био близак Васићев сарадник и рецензирао је неколико његових књига, док је песникиња Снежана Томин, као најближа Васићева сарадница у Књижевном клубу, била и први председник овог удружења након Васићеве смрти.

Ово признање је и установљено са жељом да се очува сећање на лик и дело Николе Васића, који је свом имену додао и придев Тополовачки, као успомену на његов родни Равни Тополовац у општини Житиште у коме је рођен 1956. године. Као младић се доселио у Кикинду и остао да ствара у нашем граду цео радни век. Критеријум за доделу повеље је да су добитници културни посленици из Кикинде, Зрењанина или општине Житиште, дакле с подручја за која је овај уметник својим рођењем и стваралаштвом био највише везан.

Васић је за живота објавио девет поетских књига, а прозним радовима оглашавао се у периодици. Успешно се бавио и сликарством и имао је на десетине самосталних и колективних изложби. Од сликарских техника најчешће је користио уље на платну и графику. Велики број његових графика краси публикације других песника.

Основао Клуб књижевника „Душко Трифуновић“

Никола Васић Тополовачки је био оснивач и први председник Клуба књижевника „Душко Трифуновић” који и данас окупља на десетине стваралаца из Кикинде и околине. Иницирао је књижевни маратон у нашем граду, као и штампање пригодног песничког зборника са те манифестације.

Његово последње радно место било је управо у Културном центру, па је  према речима Тање Ножице, заменице директора ове установе, морална дужност да се Васићу  као уметнику, али и као колеги и пријатељу, одуже на овај начин.

Очекује се присуство великог броја Васићевих пријатеља и поштовалаца који ће том приликом читати његову поезију или властита дела посвећена овом ствараоцу, који нас је пре једне деценије прерано напустио.

 

 

не, не , не!!!!!!