У Кикинди изолован грип и потврђен велики кашаљ

У Кикинди и северном Банату је потврђена циркулација вируса грипа. Како је истакла епидемиолог  др Татјана Пецарски, начелница Центра за контролу и превенцију болести у лабораторији Завода за јавно здравље испитивање на грип почело је 1. септембра.

-До сада смо урадили 176 узорака на грип, од којих је у нашој лабораторији потврђено шест позитивних и то почетком јануара. Један је тип Б код мештанина Чоке, док је преосталих пет потврђено код Кикинђана међу којима је четири тип А и један није идентификован. Узорке типа А послали смо и на Институт „Торлак“ где је потврђено да су два тип АХ3, а један је тип АХ1, док је један остао неидентификован – сазнајемо од др Пецарски.

 

Становник Чоке оболео од типа Б је старији од 50 година, док су сви оболели Кикинђани од типа А узраста од четири до 15 година.

-Дете од четири године због вируса је било хоспитализовано у Општој болници. Код њега је потврђен тип АХ3, али је јуче пуштено са болничког на кућно лечење. И оболења слична грипу и акутне респираторне инфекције у највећој мери региструју се код деце од пет до 14 година. Касније имамо грип у односу на прошлу годину регистровали смо у децембру 2022. и тек сада почиње сезона – додала је наша саговорница.

 

Грип је тек почео и још увек није касно за вакцинацију. На територији округа у домове здравља дистрибуирано је 7.000 доза, а у вакцинисано је 5.074 особе. Кикинди је припало 3.800 доза и 2.800 је утрошено.

-За вакцинацију још увек није касно. Препорука је да се вакцинишу сви хронични болесници, запослени у јавним службама, установама социјалне заштите, здравственим установама – каже др Пецарски.

У Кикинди је и три потврђена случаја великог кашља, две особе имају више од 50 година, код којих је вакцинални статус непознат и једно је дете од четири месеца које није стасало за вакцинацију.

-Дете је било у Болници и након лечења пуштено је кући и сада се добро осећа. Сваке године ми региструјемо до четири особе оболеле од великог кашља и ово није новина. Од 2013. постоји надзор над великим кашљем – појашњава др Татјана Пецарски.

 

Против пертусиса односно великог кашља вакцинише се са 2,5 месеца, када се прима прва доза, ревакцина је са 15 месеци и трећа доза даје се пре поласка у школу. Реч је о заразном обољењу изазвано бактеријом.

У овом моменту нешто је мањи број оболелих од ковида до 15 дневно у Севернобанатском округу, док их је у новембру и децембру било више. Тада је било и до 50 одсто позитивних у односу на број тестираних на овај вирус у току једног дана.

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

(ВИДЕО) „Козара“ поново уговара производњу са пољопривредницима

https://youtu.be/fAQrpDR18Vg?si=lN7EuMEo1aC8tKm-   Пшеницу, иако је у солидном стању, потребно је заштитити, истакао је у подкасту...

(ВИДЕО) Посета високих званичника МУП-а: Кикинда обезбеђује заштиту својих грађана

Вршилац дужности помоћника министра унутрашњих послова Србије и начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић...

Don`t copy text!