3 октобра, 2023

У Иђошу решени – приоритети су уређење села и активности за најмлађе

У Савету Месне заједнице Иђош кажу да ослушкују потребе мештана и реагују на њих. Тако је, крајем 2021. године, инвестирано у изградњу паркинга у центру села, испред такозване Бугерове сале, која се изнајмљује за већа окупљања.

– Такође смо привели намени раније започета два јавна тоалета, у парку и код гробља, довели воду и завршили их. У ове радове уложено је 170 хиљада динара буџетских средстава – каже члан Савета Месне заједнице, Горан Станчул.

Из буџета града, овом месту са 1.800 становника (према претходном попису), припада око 10 милиона динара.

– Већа следећа инвестиција било је чишћење дивље депоније ван села, што нас је, у два маха, за нешто више од годину дана, коштало 520 хиљада динара – наводи Станчул. – Због несавесних мештана који тамо одлажу отпад, прошле године смо уградили камере и сада очекујемо резултате.

Једна од већих инвестиција у 2022. години предузета је на захтев мештана.

– Ипред Месне заједнице имамо сандуче у које становници села могу да убаце критике и предлоге. Тако је и направњена бетонска стаза на гробљу, што нас је коштало 630 хиљада динара.

У уређењу села учествовао је и Град, па су, прошле године, асфалтирани коловози у двема улицама – Жарка Зрењанина и Тозе Марковића, и закрпљене су ударне рупе у целом селу.

Вино, фрулаши, фијакери и сви иђошки специјалитети

Буџетска средства се, објашњава Станчул, троше и на покровитељство чак осам удружења. У слободно време Иђошани се активирају у: Удружењу пензионера, удружењима жена „Иђош“ и „Вретено“, Удружењу коњара и љубитеља коња „Бистрица“, Удружењу виноградара и винара „Шасла“ и Културно-просветном друштву.

Свако од удружења има своју манифестацију, па је Иђош већ препознат као домаћин традиционалних, али и сасвим нових догађаја.

Поред управо завршених „Дана вина“, овде се одржавају и Сабор фрулаша Војводине и „Иђошка фијакеријада“ која је имала до сада само два издања, али и највећи број учесника прошле године у поређењу са сличним манифестацијама широм Србије. У Иђошу је, каже Станчул, наступило 77 запрега у различитим категоријама.

Иђош је чувен и по својим кулинарским надметањима: такмичењима у кувању рибље чорбе, пасуља и паприкаша, „Иђошким ђаконијама“, „Крофнијади“. „Хајдемо на бубалице“ је велики и традиционални догађај који чува традицију и обичаје мештана.

Ове године нове активности за најмлађе становнике

У селу постоје чак три спортска клуба: Фудбалски клуб „Борац“, Женски рукометни клуб „Партизан“ и Савате клуб „Арена“. У Месној заједници кажу да ове године планирају да заживи подмладак фудбалског клуба.

– Такође решили смо да помогнемо да заживе и секције у Културно-просветном друштву, пре свих фолклорна – каже Станчул. – Пратимо конкурсе и потрудићемо се да набавимо ношње јер желимо да најмлађима понудимо квалитетне активности у селу.

До следеће манифестације у овом месту и прилике да покажу своје гостопримство, Иђошани сарађују са својом Месном заједницом у намери и жељи да им у њиховом селу буде удобније, лакше и лепше.

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

не, не , не!!!!!!