3 октобра, 2023

У „Еђшегу“ Микулаш донео деци пакетиће

Уочи католичког празника Сент Миклоша, Културно-уметничко друштво „Еђшег“ је и ове године, у сарадњи са Основном школом „Фејеш Клара“, припремило програм о овом свецу, после којег Микулаш, како се још назива овај светац, доноси деци пакетиће.

– Представили смо деци легенду у којој три сестре не могу да се удају јер су превише сиромашне. Микулаш долази и убацује им новац кроз димњак, да би им помогао. Обичај је да, уочи овог празника, деца очисте своју обућу и оставе је испред куће, како би Микулаш видео да су вредна и да помажу у кући, и зато ујутро добијају поклоне – каже редитељ Шандор Кираљ.

У препуној сали „Еђшега“ малишани су стрпљиво гледали представу, а затим су Микулашу рецитовали песмице њему у част.

– Први пут сам дошао на представу, свидела ми се. И већ сам добио пакетић – каже шестогодишњи Теодор Чекуш.

Ноеми Будаи има 11 година. Позирала нам је са пакетићем чим је сишла са сцене.

– Нисам овде први пут, долазим сваке године. Микулаш дели поклоне деци која су била добра – каже Ноеми.

У представи о Микулашу играли су ђаци завршних разреда Школе „Фејеш Клара“ са којима ради наставница Виолета Момић. Један од глумаца вечерас је био и Мате Комарек, ученик шестог разреда.

– Волим да будем у представи са својим другарима. Микулаш сваке године долази у „Еђшег“ и свој деци доноси поклоне – објашњава Мате.

Иначе, у „Еђшегу“ ради и драмска секција за млађе полазнике која се, у преводу, зове „Неваљала деца“, каже редитељ Кираљ. Сваке године, поред инсценација и представа поводом празника, у сарадњи са Школом „Фејеш Клара“, припремају и једну представу за децу са којом, затим, наступају на такмичењима школа и позоришта.

 

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

не, не , не!!!!!!