21 септембра, 2023

У Башаиду обележено пола века постојања зграде школе – континуирано образовање овде траје 200 година

Башаид је насељен 1777. године и, већ неколико година касније, започето је континуирано образовање – у згради цркве, а затим, како је насеље расло, и у другим објектима. Шездесетих година прошлог века покренута је иницијатива да село добије зграду школе. На данашњи дан, 1973. године отворена је нова зграда, пројектована по норвешком моделу.

Тим поводом, у ОШ „1. Октобар“, постављене су изложба слика мештанина Јевгенија Кнежевића и фотографија и докумената који сведоче развоју образовања у Башаиду. На приредби у Дому културе наступили су ђаци, деца из вртића – будући ученици Школе, и гости, Хор Културног центра Кикинда, „Атендите!“.

– Доста добро смо опремљени, имамо све што је потребно једној савременој школи, али нам треба више деце. Ове школске године имамо 250 ђака – рекао је директор, Мирко Влајков.

У име локалнe самоуправe, свечаности су присуствовали заменица градоначелника Дијана Јакшић Киурски и Жива Кнежевић, секретар Скупштине града.

– Много је урађено у овој школи последњих година – рекла је Дијана Јакшић Киурски. – Постављена је штедљива лед расвета, изграђен мултуфункционални спортски терен, купљен нов котао за грејање и санирани су тоалети.

Заменица градоначелника истакла је и да је ово прилика за разговор о најважнијој теми, у светлу трагичних догађаја у нашој земљи.

– Морамо да причамо о томе шта треба сви, као друштво, да урадимо како бисмо били ослонац младим људима на њиховом путу стасавања и одрастања и да освестимо чињеницу да школа и систем образовања морају да буду темељи развоја друштва јер, ако се то пољуља, од друштва нема ништа. Сви ми, и школа и породица и цео систем, морамо да усмеримо младе у правцу правих моралних вредности, једино тако се сви можемо сачувати од болесног и девијантног друштва.

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

(ВИДЕО) Свечано у Руском Селу: Откривању споменика Арсенију III Чарнојевићу присуствовао и министар Селаковић

https://youtu.be/MlYvG-bjOyM?si=sbwb-0JjjaELrL5M У порти храма Успенија Пресвете Богородице у Руском Селу, уприличено је откривање и освећење...

не, не , не!!!!!!