1 октобра, 2023

Тиса у земљи књижевности

Тиса Фелбаб завршава Основну школу „Свети Сава“ и носилац је Светосавске повеље Школе, Вукове дипломе и специјалних диплома из енглеског језика и из хемије. Ова тринаестогодишњакиња има и јединствену страст, помало неуобичајену за њену генерацију. Тиса много воли да чита и већ три године је књижевни критичар Издавачке куће „Лагуна“.

– Мама је видела да „Лагуна“ тражи децу да пишу приказе књига. Прва књига за коју сам написала критику је „Девојчице узвраћају ударац“ Роберта Такарича. После неколико дана јавила ми се уредница и понудила ми да напишем још један приказ. Тако је све почело – прича Тиса.

Уредница, али и читаоци, препознали су Тисин таленат да изрази своје утиске о књизи. Међутим, љубав према писаној речи код ове девојчице развијала се од најранијег узраста.

– Родитељи су ми читали књиге када сам била мала. Чим сам научила да читам, почела сам сама да узимам књиге из библиотеке. Мислим да има деце која јако воле да читају, али их је много мање од оних који не читају уопште – објашњава Тиса. – Волим да читам фантастику. Недавно сам завршила читање серијала „Стаклени престо“, за који пишем приказ.

Тиса каже да ће уписати Гимназију јер још увек није сигурна у то чиме ће да се бави. Једино што је сасвим извесно, каже, јесте то да ће и даље писати књижевну критику.

– Поред тога што могу да читам различите књиге, на тај начин и вежбам писање и могу да изразим своја осећања људима које ће то занимати. Наставници у школи и другари ми често приђу и кажу да су прочитали неку од мојих критика и да им се свиђа, што ми прија. Јаве ми се и писци, што ме посебно обрадује. Александра Филиповић поклонила ми је своју књигу пошто је прочитала мој приказ њеног романа „О крилима и чудима“. Писац из Кикинде, Срђан Тешин, дао ми је своју књигу „Лука каже“, како бих написала критику о њој. Посебну захвалност дугујем и Маријани Љиљак, наставници у Школи за менталну аритметику „BrainOBrain“, коју сам завршила пре две године.

Упориште Тисине креативности свакако је њена породица. Она је и узор свом млађем брату Аљоши који каже да себе у будућности види као професионалног рукометаша.

Ова млада књижевна критичарка до сада је написала педесетак приказа. Признаје да би волела и сама да напише књигу. Уз то, воли и да слика, па је њено усмерење ка уметности већ сада сасвим извесно.

У свету писане речи или неке друге креативне стварности, тринаестогодишња Тиса Фелбаб уобличава своју сјајну будућност. И сигурним корацима већ стиже до ње.

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

не, не , не!!!!!!