27 септембра, 2023

Такмичење кикиндских ватрогасаца – најуспешнији ДВД из Сајана

Градско ватрогасно такмичење данас је, на помоћном терену ОФК „Кикинда“, окупило 24 екипе добровољних ватрогасних друштава са територије града, са укупно 264 такмичара. Надметање у ватрогасним вештинама организује се сваке друге године, а овога пута њихов састав улива много оптимизма, каже Ерне Талпаи, председник Градског ватрогасног савеза Кикинда.

– Имамо четири екипе подмлатка и јуниора више него прошле године, значи да добровољно ватрогаство живи и имаће ко да нас замени, што ми је веома драго – рекао је Талпаи. – За ово такмичење екипе су се припремале месец дана. Задовољни смо организацијом у којој нам је помогла Градска управа.

У име локалне самоуправе такмичаре и организаторе је поздравио члан Градског већа за комуналну инфраструктуру и ванредне ситуације, Небојша Јованов.

– Град ће увек подржавати добровољна ватрогасна друштва јер смо их препознали као изузетно важне партнере. То су људи који улажу своје време и под ризиком су да жртвују и своје животе ради заштите других живота и материјалних добара. Зато је најмање што можемо да учинимо то да им максимално излазимо у сусрет. Охрабрује нас број младих чланова, што говори у прилог томе да добровољна ватрогасна друштва имају будућност за коју ће управо они наставити да се боре – истакао је Јованов.

Екипе, подељене по узрастима, надмећу се у вештинама прилагођеним годинама – у развлачењу црева, савладавању препрека, прецизности у руковању ватрогасним апаратима.

Своје представнике на такмичење су послале, осим кикиндског, и друштва из свих села осим Накова и Банатског Великог Села. Највише екипа има Мокрин – осам, следи Сајан са шест такмичарских група. Први пут, кажу организатори, наступају и жене из овог места, старије од 30 година.

Највише првих места припало Сајанцима

Према постигнутим резултатима, убедљиво најбољи су били чланови ДВД из Сајана. Они су освојили прва места у категоријама Подмладак и Јуниори – мушкарци, и жене – у категорији Сениори Б. У категоријама Сениори А – жене и Сениори Б – мушкарци, победу су однели Кикинђани. Мокринчани су постигли највише бодова у категорији Подмладак – женске екипе, док су међу јуниоркама, најбоље биле девојке из Башаида. У категорији Сениори А – мушке екипе, тријумфовали су чланови ДВД из Руског Села.

Руско Село биће домаћин окружног такмичења

Најбољи на Градском такмичењу, надметаће се на регионалном нивоу 18. јуна у Руском Селу. Победници у категоријама подмлатка и јуниора са тог надметања, представљаће округ на државном првенству које ће бити организовано од 15. до 17. јула у Новом Саду.

У Градском ватрогасном савезу надају се да ће млади чланови поновити успех из 2021. године када су, на републичком такмичењу имали три екипе и добили две медаље. Дечаци из Мокрина тада су освојили сребро, а девојчице из Башаида бронзану медаљу. Сениори из Руског Села су, укупном пласману, били заузели четврто место.

Да су добровољна ватрогасна друштва веома значајна за заједницу показује и чињеница да сада свако друштво мора да има и јединицу опште намене, посебно обучену за ванредне ситуације што их, кажу, приближава рангу професионалних ватрогасаца. И њиховим активностима из љубави даје димензију друштвено-корисног и неопходног.

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

(ВИДЕО) Свечано у Руском Селу: Откривању споменика Арсенију III Чарнојевићу присуствовао и министар Селаковић

https://youtu.be/MlYvG-bjOyM?si=sbwb-0JjjaELrL5M У порти храма Успенија Пресвете Богородице у Руском Селу, уприличено је откривање и освећење...

не, не , не!!!!!!