Светски дан белог штапа

Међународни дан слепих у слабовидих обележава се сваког 15. октобра, ради подизања свести о пружању једнаких шанси и могућности у свим областима живота. Познат је и као Дан белог штапа, симбола независности слепих и њиховог настојања да се самостално крећу и постигну што већу самосталност у раду, образовању и свакодневном животу. У свету се обележава од 1964. године и овог дана посебно се указује на проблеме и препреке са којима се слепе и слабовиде особе суочавају, али и на њихове потенцијале и могућности.

У Србији живи око 12 хиљада слепих и слабовидих. Министарка за рад, запошљавање и социјална питања, Дарија Кисић, изјавила је да је то министарство, у овој години, издвојило 35 милиона динара за подршку организацијама које раде са слепим и слабовидим особама. Како је рекла, 24 милиона опредељено је за рад Савеза слепих Србије и Савеза слепих Војводине и 45 локалних организација у њиховом саставу, и додатних пет милиона за спортско-рекреативне активности које реализују удружења која окупљају слепе и слабовиде.

Чланови Организације слепих и слабовидих „Северни Банат“ у Кикинди ће сутра, 14. октобра, поводом обележавања Светског дана белог штапа, организовати скуп у својим просторијама, а затим и шетњу до Народног музеја.

(ВИДЕО) Посета министра културе Николe Селаковића: Значајна средства за „Теру“ и Музеј

Министар културе Никола Селаковић у оквиру посете Кикинди потписао је уговоре о конкурсном финансирању са...

(ВИДЕО) Кикинда може да рачуна на подршку Покрајине, истакла председница Владе Војводине Маја Гојковић приликом посете нашем граду

Почела је изградња атмосферске канализације у оквиру пројекта „Слив Моравска” коју заједнички финансирају Покрајинска влада...

Don`t copy text!